Logboek 2018

Certificaat of kwitantie

uitzicht op de vulkaan
uitzicht op de vulkaan

 

 

Vrijdag, 7 september 2018

 

Xela

 

 

Beschouw een land zijn dodenverzorging en je weet hoe de samenleving daar in elkaar steekt. We lopen over de dodenakker van Quezaltenango en verbazen ons. Natuurlijk liggen de rijke en belangrijke personen op de hoofdas van de begraafplaats. Families hebben er een tombe opgericht met een heuse toegang tot de onderwereld. Gelukkig zit het slot aan de buitenkant. Het is net zoals bij ons eenrichtingsverkeer, eenmaal naar het graf of tombe dan is er geen terugkeer. Hades zorgt goed voor zijn volgelingen. De hoofdas gaat langzaam de heuvel op en hoe verder je loopt hoe armer de tombes worden totdat het volstaat om de familie te gedenken met een doorgesneden plastic fles met een ruiker erin. Deze begraafplaats is groot en wordt bezocht door families die tussen de zerken lopen, mensen die een flitsbezoek brengen en handelaren met bloemen die de mensen aanspreken om iets te verkopen. Het is geen plezierig uitje maar wel een uitstapje dat je eens gemaakt moet hebben. De nabestaanden zorgen goed voor hun overledenen en bewonder het bezoek van families die picknicken bij het graf. Afscheid is hier niet helemaal een afscheid.

 

Vandaag was het de laatste dag van de Spaanse les. Een heus certificaat dat ik het veertiendagen volgehouden heb. Is het een certificaat of een kwitantie?

Het is voorbij maar heb het met plezier gedaan, het is niet zomaar lessen Spaans maar een Spaans programma van taalles en lessen in de cultuur met zijn uitstapjes en tochten. Een goedkope oplossing om een verzorgde twee weken te hebben en heb verschillende Amerikanen gesproken die een drie of vier weken van huis willen zijn en dit instituut kiezen. Kloosterleven plus. Het lukte me zelfs om in het Spaans een toespraakje te houden. Het valt wel op dat de Professora Alexandra me voor een vervolgcursus uitnodigt.

 

De muziek barst nu echt los en Jimmy Morales komt nu echt om een lint door te knippen. Ik ga me niet mengen in het feestgedruis om weg te blijven van: Het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Gelukkig gaat alles goed behalve een paar gillende sirenes, stroomonderbreking en heel veel mensen op straat die het allemaal mee willen maken.