Logboek 2018

drogen van de luiken binnen
drogen van de luiken binnen

 

Vrijdag 26 oktober 2018

 

 

Rio Dulce.

 

 

De schade van het lakwerk eens goed beschouwd en er is maar één conclusie en dat is er aan beginnen. Bij het opstarten van de schuurmachine vliegen me de onderdelen om de oren en zie dat het misschien wel te repareren is, maar zal een gedonder blijven. Ik laat me wegbrengen naar de stad en haal een nieuw schuurmachientje wat als nadeel heeft, dat het marcheert op 120 volt. De Queen B heeft genoeg voltage mogelijkheden aan boord om dit op te lossen en ben voor 30 Euro een heus schuurapparaat met een boekwerk aan schuurpapier rijker.

 

Het krabben en schuren kan beginnen en start eerst met de losse onderdelen en draal een beetje bij de aanpak van de vloer in de kajuit. Het houtwerk bij de mast heeft waterschade en de keuze is of helemaal kaal maken of een reparatie die zo goed en zo kwaad mogelijk uitgevoerd moet worden. Het luik en de lijsten van de ingang worden geschuurd en ben erg in mijn nopjes over het resultaat. Uit de verre dieptes van de verschillende luiken van de boot duikel ik nog twee blikken lak op.

Een pot glanslak en een matlak. Eerst maar voor de stevigheid de glanslak en afwerken met de matlak. Het is en wordt de komende dagen schuren en lakken. Minimaal zeven lagen en dan de achterkant zeven lagen, geeft 14 verfmomenten aan. Lijkt eindeloos maar niet zeuren, niemand die me lastig valt.

 

Na de eerste laklaag trek ik mijn wandelschoenen aan en maak een wandeling naar de top van de berg. Prachtig uitzicht en genoeg herinneringen om op te halen. De wind is weg en de regen is aan het verdampen. Welkom in de subtropen.

 

Op de steiger tref ik de Amerikanen, echtpaar met twee jonge dochters, met hun Amel. Ze hebben al die tijd op de Nana Juana Marina gelegen voor onderhoud en telkens werd de te waterlating uitgesteld. De twee dochters zorgen voor levendigheid in het zwembad en maak regelmatig een praatje. Een aardig stel, echt Amerikaans.

 

Bij terugkeer aan boord het houtwerk nogmaals in de lak.