Logboek 2018

Joekel

Slapende honden niet wakker maken
Slapende honden niet wakker maken

 

Zaterdag 27 oktober 2018

 

Rio Dulce

 

 

Niets bijzonders om handen en loop via de achterdeur van het resort naar de stad. Een heerlijke wandeling over de Finca waar het bijzonder is om tussen de bomen te lopen, kijkend naar de paarden en de grasvelden.

Een zwaai en afmelding bij de deurwacht, loop ik het dorp binnen waar een hond duidelijk een hekel aan me heeft. Alweer een hond met mensenkennis en neem een stok van de grond om deze alleen maar in de hand te houden zonder te dreigen. De hond kent het gevaar en blijft mopperend voor zijn erf staan. Ik loop door maar houd de joekel wel in de gaten.

 

Bij het googlen: "straathonden Guatemala" stuit ik op deze zinnen:

 

Samen met Humane Society International (HSI) en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Voedselvoorziening wordt in Guatemala gewerkt aan de uitrol van de Animal Welfare Unit, die onder meer ambtenaren trainingen en workshops over dierenwelzijn aanbiedt.

 

De dierenwelzijnseenheid was eerder medeverantwoordelijk voor de vergaande Guatemalteekse dierenwelzijnswet, die in september 2017 van kracht ging.De dierenbeschermingswet verbiedt hondengevechten, het gebruik van dieren in circussen, het gebruik van dieren voor experimenten en onderzoek in de cosmetische industrie en het couperen van oren en staarten van dieren om esthetische redenen. De wet voorziet ook in flinke straffen voor diegenen die een dier letsel en leed veroorzaken, of het dier dodelijk mishandelen.

 

 

Mensen zwaaien vanuit de tuin naar me en zie veel mensen rond deze tijd in de hangmat tot rust te komen, om de warmte het hoofd te bieden. In de straat een paar kleine boodschappen en drink een Cola bij Bruno’s. In de verte zie ik de Lancia van Tijax liggen en loop erheen om me over te zetten zonder dat ik de receptie bel om een taxi te sturen. Het duurt enige tijd voordat de magere kapitein met een boodschap terugkomt maar ik vermaak me prima met boek in de hand en uitzicht op de bedrijvigheid van de vismarkt.

 

Het is een rustige zaterdag en maak mijn eigen rijst met kip en plons nog eens heerlijk in het zwembad. Leven is zo gek nog niet ondanks dat er weinig te beleven valt vandaag. Nog snel even wat verf op het houtwerk zodat de lagen beginnen te tellen.