Logboek 2018

Contact met de hemel

Een rokertje voor onderweg
Een rokertje voor onderweg

 

Maandag 29 oktober 2018

 

Rio Dulce

 

Oscar maakt me attent op een groots festival op 1 november in Sumpango. Sumpango ligt iets voorbij Antigua en is een hele zit om daar te komen. Een bezoek aan Google en een gesprekje met Kevin doet me overhalen om mee te gaan naar het vliegerfestival.

 

Sumpango’s festival, ook bekend als het Giant Kite Festival is een cultureel evenement dat plaats vindt op de eerste november elk jaar. Op die dag, komt de plaatselijke bevolking bij elkaar op het voetbalveld, vlak bij de begraafplaats, voor het festival. De deelnemers hebben maandenlang aan de vliegers gebouwd en zijn zeer creatief voor wat betreft de grootte en de afbeeldingen die op de vlieger geplaatst zijn. Deze wedstrijd wordt al enkele eeuwen georganiseerd en is geplaatst op de lijst van cultureel erfgoed van Guatemala

 

Het is eigenlijk een boodschap aan de doden en met een vlieger schijn je in contact, lees dichter bij de hemel te komen, ofwel dichter bij je overleden dierbaren. Ik krijg hierbij allerlei voorstellingen maar ik hou me in. Met het rubberbootje vaar ik naar de overkant om me in te schrijven. Het is een drukke bedoening in het reiskantoor maar dat wordt veroorzaakt door de hoge mate van inefficiëntie en hulpeloosheid van de jongen die het allemaal mar regelen. Ik vraag me af of dit wel goed gaat. Ik betaal mijn inschrijfgeld en zal wel zien. Het is telkens goed gegaan waarom nu ook niet.

 

Een hapje eten onder de brug met het mooie uitzicht vanaf het Backpackers terras. Met de rubberboot terug naar de Queen B en stort me weer op de klus die totaal uit de hand dreigt te lopen door het vele werk en de wachttijden die nodig zijn voor het drogen.

 

Tijdens het drogen van de verf een frisse duik maar enkele kinderen zijn zo hard aan het schreeuwen, dat het vervelend wordt. Een kleintje van een jaar of twee zet het op een krijsen en ik vind het tijd om te verkassen naar de kuip. Nu ben ik echt de humeurige oude vent die op de loop gaat voor het jonge grut.

 

In de middag nog een wandeling door de jungle naar de toren en geniet van de bries die hier boven staat. De boom met de offerplek ligt onder me en de uitzichten zijn bekend maar blijven mooi.