Logboek 2018

Huisgenoot kakkerlak

Zelfs de atoombom in Hiroshima overleefd
Zelfs de atoombom in Hiroshima overleefd

 

Dinsdag 30 oktober 2018

 

 

Rio Dulce

 

De kakkerlakken schieten alle kanten op als ik weer eens een nieuw luik opentrek. Om vies van te worden en de enige remedie is spuiten met gif of poeder in de richels achterlaten, in de hoop dat ze het allemaal opeten. Kakkerlakken zijn de overlevers bij uitstek, bij welke milieuramp of catastrofes de kakkerlak is een van de weinigen die weet te overleven. Als je één exemplaar tegen komt dan heb je er zeker 50, wordt gezegd. Ik neem het maar voor waarheid aan en tel 7 kakkerlakken onder het luik met andere woorden: Ik ben de gelukkige bezitter van 350 kakkerlakken die bezig zijn met hun feestje om nog meer uit te breiden. Zo, dat wordt en is een probleem.

 

Kakkerlakken hebben een eironde en verticaal afgeplatte lichaamsvorm en zijn meestal goed gecamoufleerd, doorgaans bruin tot zwart. Sommige tropische soorten zijn bont gekleurd zoals rood en geel, of groen. Ze kunnen zeer hard lopen en halen snelheden van meer dan 5 km/u. Hiermee zijn ze de op twee na snelste lopers onder de insecten. Enkele soorten kunnen vliegen. Kakkerlakken zijn alleseters. Sommige soorten kunnen tien tot veertig dagen zonder eten.

Het is bekend dat ze elkaars geursignalen oppikken en hierop reageren, al is dit niet te vergelijken met sociale insecten zoals mieren. De lange voelsprieten zijn ook bij een kakkerlak in rust meestal voortdurend in beweging.

Kakkerlakken hebben een snelle voortplanting. De hoeveelheid kakkerlakken in een ei pakketje is soort specifiek. De snelheid van ontwikkeling hangt af van de omgeving, vooral de temperatuur en het voedselaanbod. Een vrouwelijke kakkerlak draagt ongeveer dertig kakkerlakken in een ei pakket die na 3 à 5 weken van het lichaam worden afgezet. Hoewel kakkerlakken zelf voor de mens onschadelijk zijn, kunnen ze bacteriën en ziektes overbrengen door van voedsel te eten, er hun behoefte op te doen of eroverheen te lopen.

En nu de oplossing zoeken, ik baal hier ontzettend van en weet ook dat het in de warme landen bijna niet te voorkomen is.

Mopperend maar weer schuren en schuren, afreageren op de houten panelen en je weet dat houtstof ook weer voedsel is voor de huisgenoten.