Logboek 2018

Neerstortende bouwwerken

Sumpango, Kite festival
Sumpango, Kite festival

 

Donderdag. 1 november 2018

 

Sumpango

 

 

Via kilometerslange files op weg naar een onbeduidend plaatsje Sumpango, een halfuur rijden van Antigua. De chauffeur doet net of hij de weg weet en met veel bravour en de juiste opmerkingen plaatsen bij de controleposten wordt hij, of wij, op onze wenken bediend. Bij een parkeerterrein blijkt dat het allemaal bluf is en weet hij toch een prachtige plek te veroveren maar dan moeten we beloven om daar de lunch te gebruiken. Eten moeten we toch, zodat de belofte snel gemaakt is.

 

Van hieruit lopen we naar kern van het dorp een betonnen “No where” waar de stedelijke architect waarschijnlijk een jarenlange gevangenisstraf uitzit, gezien zijn wanorde van bouwen en indelen, de tekeningen en ontwerpen zijn nog steeds zoek.

Het kaal getrapte voetbalveld is waarschijnlijk de enige plek in het dorp waar het nog een beetje vlak is.

 

Duizenden mensen zijn zich aan het verzamelen en de vliegerbouwers zijn hun bouwsels aan het oprichten. Het frame is van bamboe maar omdat de bouwwerken tot twaalf meter hoog zijn hebben deze een behoorlijk gewicht en kan bijna niet geloven dat deze de hoogte in kunnen.

Een aantal jongelui staan overdreven interessant te doen en het is duidelijk een familievermaak met een boodschap aan de overlevenden. Bij gebrek aan een overleden familielid worden er maatschappelijke boodschappen de lucht ingestuurd waar het woord milieu veel in voorkomt. Het zal wel een zootje in de hemel zijn als het woord Ambiente en de afbeelding van een opgebrande wereld, het decor moet zijn als de vlieger hoog in de lucht hangt. Het gaat om de boodschap en het kunnen vliegen met de vlieger om in de prijzen te vallen. Een speaker doet op zijn manier verslag en je hebt het idee dat je naar een voetbalverslag zit te luisteren.

De jonge mensen staan aan de leids-touwen van de vlieger te trekken om vaart te maken want in de ochtend staat er heel weinig wind en is de kans dat de vlieger blijft hangen maar heel klein. Wel kan de vlieger met een rotvaart omlaag komen en je moet er maar niet onder lopen.

Het is levensgevaarlijk en ik blijf maar wat graag uit de buurt van de experimenten.

 

Om het vliegerfestival is een heuse braderie gebouwd en complete karkassen van varkens met kop hangen in de beugels rond te draaien. Stukken vlees worden als shoarma van het geroosterde afgesneden en in een soort tortilla opgerold gegeten. Het ziet er zeer zakelijk uit. Verder zijn natuurlijk de Mayaversierselen te koop en een ruim aanbod van toiletten in de plaatselijke huizen. Alles is te huur en te koop.

 

We moeten in een ganzenpas tussen de duizenden mensen doorlopen. Er is gewaarschuwd voor zakkenrollerij en berovingen maar maken gelukkig niets mee, het is eerder een jaarlijkse gezelligheidsvereniging die eens uitpakt zonder regels van hinderwet, geluidhinder, veiligheidsvoorschriften, plaatselijke verordeningen, toeristenbelasting, keuringsdienst van waren, verplichte EHBO posten, politiemensen die in portofoons staan te roepen, suppoosten. Blijkbaar allemaal niet nodig en het gaat goed. Dit is een festival zonder regels en de mensen houden zich bijzonder galant en beleefd.

 

Ik vermaak me best maar het duurt allemaal wel een beetje lang of komt het dat we iets te vroeg door de gids op het terrein zijn losgelaten? Rond twee uur in de middag komt er wat beweging in het circus en zijn getuigen van een aantal oplatingen van de B-categorie. Jammer genoeg heb ik de “launchings” van de gigantische grote vliegers niet kunnen zien.

 

We gebruiken de lunch aan een zwembad, verwerkt in een soort van terrassenbouw waar geen enkel hekje of bescherming is tegen vallen of verkeerd stappen. We leven hier duidelijk in de wereld van Kijk uit je doppen.

 

Rond drie uur weer op huis aan en dat is een lange trip want rond halfnegen komen we aan op Marmarine waar Bob ons nog snel even met zijn rubberbootje overzet naar Tijax. Leuk en leerzaam uitstapje en ben me nog meer bewust van de cultuurverschillen en verantwoordelijkheden. Zowel van de Amerikanen als van de Guatemalteken.