Logboek 2018

Recept vernis

Plakken en lakken
Plakken en lakken

 

Vrijdag. 2 november 2018

 

 

Rio Dulce

 

Uitrusten, “afkicken” van de afgelopen dagen, langzaam op gang komen. Een ontbijt in de restkoude van de airconditioning en al snel ondanks de vorige voornemens begin ik rond te kijken wat nu weer te doen. Al vlug sta ik met een stuk schuurpapier de verschillende stukken hout te bekrassen voor de nieuwe ondergrond om een laag vernis op te zetten.

 

Het is al een keer geschreven, maar de klus begint me zwaar te vallen en het is meer werk dan even vernissen.

Met de kwast in de hand, dure pot met vloeistof waarbij aangeraden wordt om deze niet uit je hand te laten vallen, want dan veroorzaak je pas het echte stoere werk. Even niet aan denken.

Tong voorzichtig uit de mond, kwast dopen in de goudkleurige vloeistof. Kwast aan de rand een beetje afschrapen en dan op het houtwerk. Eerst dwars op de nerf aanzetten en later afwerken door de nerf te volgen. Zo weinig mogelijk opnieuw aanzetten zodat het lange halen en streken moeten worden voor het beste resultaat.

 

Het recept voor dit mooie product is 50% standolie 20% gekookte lijnolie 25% tungolie 5% terpentijn dit droogt niet erg snel dus moet je 2 a 3 % siccatief bij voegen.

Dat drogen zit hier wel goed maar om alle componenten hier bij elkaar te sprokkelen is het toch gemakkelijker om een blik van € 10 te halen. Kost in Nederland bijna twee keer zoveel.