Logboek 2019

Zonder gids

 

Dinsdag, 12-03-2019

 

Campèche – Isla Mujeres

 

 

Om de stad in zijn volle glorie te zien opteren we voor het treintje. Een rode trein met autobanden rijdt als bus rond met een Spaanssprekende dame die ons van alles over de stad vertelt. Het verstaan en vertalen gaat me redelijk af en denk behoorlijk wat te verstaan van het verhaal.

 

Alleen heel vreemd dat ze een standbeeld hebben opgericht voor de Nederlandse piraat Laurens de Graaf. Voor deze piraat en Nederlandse held hebben de mannen van Campèche 18 jaar aan een muur rond de stad gewerkt en dan word je na al die zweetdruppels en chagrijn nog beloond met een standbeeld. Bij ons zijn we al die beelden van de piraten aan het weghalen en de politiek correcte veranderen zelfs de straatnamen terwijl hier deze mannen strijdend als helden op een marktplein staan. Bij een kerk met een zwarte Jezus aan het kruis houden we even halt en bewonderen het martelaarschap van de zwarte Jezus.

 

Het treintje zet ons op de grote markt weer terug en lopen naar de auto voor de laatste etappe. De bouwwerken van Uxmal. Weer een piramide maar nu wel een bijzondere omdat deze in de beste staat is die ik gezien heb. Uxmal is een Maya ruïnestad in Yucatan, Mexico, 80 kilometer ten zuiden van Merida. Waarschijnlijk betekent de naam Uxmal (uitgesproken als Usjmaal) "driemaal gebouwd", maar dat is niet helemaal zeker.

Uxmal werd rond het jaar 500 door Hun Uitzil Chac Tutul Xiu gesticht. De macht bleef voor eeuwen in de handen van de familie Xiu. Het grootste gedeelte van de stad werd tussen 700 en1000 gebouwd. Op het hoogtepunt leefden er zo'n 25.000 mensen. Rond 1200 verloor de stad aan betekenis en verplaatsten de Xiu hun hoofdstad naar Mani. Beschrijvingen van Spaanse Conquistadores duiden er echter op dat Uxmal in de16eeeuw nog bewoond was.

Uxmal staat op de lijst van Werelderfgoedlijst.

Piramide van de tovenaar is de hoofdpiramide in deze Mayastad Uxmal. Het bestaat onder meer uit een met afgeronde hoekige piramide van circa 40 meter hoog. Aan de oostzijde staat een gebouw met een portaal met een groot masker. Deze keer doen we het zonder gids en dat bevalt prima. De verschillende hoge bouwwerken worden beklommen en bezocht. Bergen met foto’s om thuis te zien wat we allemaal hebben gezien.

Bij een grote typisch ronde bouw met een rieten dak als restaurant eten we een prima hapje en zien de grote tafels gedekt voor de busladingen mensen die een standaard buffet krijgen. Wij maken ook gebruik van het uitstekende buffet en maken ons op om terug te rijden naar Cancun waar het al snel donker wordt omdat we van slag raken door een tijdsverschil. Blijkt in Mexico 4 verschillende tijdzones te zijn en zelfs voor Cancun hebben ze de tijd gewisseld om de toeristen een wat langere dag te laten beleven.

 

In het donker geven we de auto terug en lopen snel naar de pont waar we meteen op kunnen stappen.

 

In hamburgertent in het dorp vinden we een snelle hamburger waar de gebakken schijf gehakt op tafel gesmeten wordt door een veel te dikke dame die schommelend tussen de tafels haar weg weet te vinden.