Logboek 2019

Morgen beginnen we om 08.00 uur

zegt alles.
zegt alles.

 

Zaterdag 22 juni 2019

 

David.

 

Ik sta om 08.00 uur in de werkplaats maar dat is ondanks de afspraak van: "Morgen beginnen we om 08.00 uur" veel te vroeg. Eerst moeten alle tweedehands spullen uit de zaak naar buiten gebracht worden, de grote reparaties uit het gangpad, met kettingen buiten vastleggen en dan is er eindelijk wat ruimte in de werkplaats. De monteur van de motor komt om kwart voor negen binnen druppelen en moet eerst nog ontbijten. Ik zou gillend gek worden als ik zulke mensen zou hebben maar onze heer Morales vindt alles gewoon en doet er zelf aan mee om achter zijn bureau eerst het ontbijt weg te werken.

 

Rond half tien kan de productie van de zaak een aanvang vinden en begint de winkel te werken. De generator blijkt helemaal nog niet klaar te zijn en er wordt nog snel even wat kabeltjes aan de coil gesoldeerd en de wikkelingen worden met touwtjes vastgebonden en gelakt met schellak. Dan de generator over het motorgedeelte vastschuiven en bouten vastgezet. De monteur maakt nog snel even op de antieke manier wat pakkingen voor de achterdeksel van de coil en de startmotor. Continue werken zonder een boterham of koffie sta ik erbij en weet dat ze zonder mij meteen iets anders gaan doen. Dus erbij blijven, lachen en grapjes maken maar bij de les blijven.

 

Eindelijk rond 15.00 uur kan er proefgedraaid worden en met een schroevendraaier als startsleutel, een tankje diesel op hoogte en zonder een koelvloeistof wordt er gestart. De motor slaat meteen aan, dat valt me helemaal niet tegen en ben zelfs verwonderd. De motor loopt mooi regelmatig en er wordt snel gemeten aan de output van de generator maar deze geeft maar 200 volt in plaats van de minimale 220 volt.

 

Er wordt nu druk overlegd en Morales en consorten weten eigenlijk de oplossing niet en overleggen om te stoppen en dit maandag verder uit te zoeken. Ik besluit om terug naar Bocas te gaan want als ze maandag verder gaan en dan nog moeten informeren wie weet wanneer het dan eigenlijk gefikst zou zijn.

 

Terug in het hotel ben ik erg moe van de afgelopen dagen en voel me gebroken door het niet kunnen drinken, niet eten en de hele dag staan met in de rug een grote ventilator. Mijn neus begint te snotteren en ben bang dat ik met de keelpijn die ik nu heb het er niet helemaal zonder verkoudheid ga afbrengen.