Logboek 2019

explosie

water op de cylinder
water op de cylinder

 

Woensdag, 3 juli 2019

 

 

Bocas Marina.

 

De grote dag, vol verwachting klopt ons hart, de generator zal worden afgeleverd met de pakketdienst tussen David en Bocas. Ik zorg voor lijnen en een steekwagentje terwijl Loud met de bijboot me komt ophalen.

Op de ferry steiger, 10.00 is de afspraak om af te leveren maar zien natuurlijk helemaal niemand. In de verte zien we de Ferry weer terugvaren naar Almirante maar zien geen enkele vrachtwagen met de generator. Na enig bellen komt de vrachtwagen aanrollen en de Generator staat achterin om deze uit te laden, met touw naar de grond en vervolgens op de steekwagen. Marcelo bellen en die trommelt Ignacio op met de Lancia van de haven. We tillen met vieren de generator aan boord en bij de steiger van de Queen B is deze zo weer naast de plek waar deze moet wezen.

 

Direct beginnen om het monster aan boord te hijsen en rond de middag staat de generator al naast de kuipkist waar Loud mee komt helpen om de generator in de kist naar zijn motorsteunen te brengen. Marcelo komt helpen om alle elektra aan te sluiten en weer startklaar te maken.

 

Starten en de motor slaat meteen aan maar na een minuut horen we een klap en denk meteen aan een waterslag. De klap gaf voor mij als eerste instantie het einde aan van de motor en de generator blijft even doorlopen met dikke wolken verdampend stoom naast de kop. Een hoestende en rochelende Farymann is bepaald niet de bedoeling en maar direct een filmpje om deze op te sturen naar Mr Morales. Begrijpt er natuurlijk niets van en kan zich zogenaamd niets voorstellen.

 

Na enig overleg wat te doen samen met Marcelo besluit ik om de generator op de steunen te laten staan en de kop van de motor te halen. Water op de cilinder, en honderd vragen over hoe en wat. Ik besluit het om nu de boel te laten rusten want het is inmiddels al 17.30 en tijd om wat wijsheid te laten ontwikkelen. Foto’s naar Morales en zoon Luc voor inspiratie