Logboek 2019

Countdown 9,8,7,6.......

 

Vrijdag, 5 juli 2019

 

 

Bocas Marina

 

Met enig internet contact en WhatsApp heeft Mr Morales de laatste O-ringen en pakkingen in een enveloppe gedaan en met de pakketpost opgestuurd. Vannacht met transport en per vrachtwagen op de Ferry aangekomen om 10.00 uur op de kade ligt het pakketje al om 10.30 klaar in de “Charqui Express”. De mevrouw achter de acceptatie van de ophaalbonnetjes zit achter de kassa en achter het hek, de deur naast haar staat wagenwijd open. Een Afrikaanse donkere man zit half op een stoel grapjes te maken met klant en de dame achter de kassa. Het gaat er allemaal gemoedelijk en correct. Een klant voor me heeft een wat groter pakketje en de juffrouw probeert het pakketje door de tralies te frommelen terwijl de oplossing toch gewoon door de deur aan te geven. Iedereen lachen en de dame achter de kassa was niet eens blond. Ik heb het zakje met O-ringen en ga een voelermaat halen in de winkel ernaast om de kleppen te kunnen stellen.

 

Rons 13.00 uur is Loud aanwezig om me te assisteren bij de laatste aanval op het monster. Ik ben zo bezig geweest met de generator dat de laatste vier maanden het hele vakantie of reisgevoel heeft gedwarsboomd. Als het niet gaat lukken zeg ik tegen Loud, dan “Flikker dat ding in het water” Loud wil graag getuige zijn en houd wel van een beetje sensatie zegt hij met lachend gezicht.

 

Het gaat allemaal heel voorspoedig, schuif eerst de vergeten o-ringetjes op de spoelpoortjes en monteer de kop op de cilinder. Trek de kop aan met 33 Newton en stel de kleppen. Belangrijk en moeilijk klusje is de stoters goed aan te brengen maar met de technische beschrijving van Farymann gaat ook dit goed. Kopdeksel erop, brandstofleidingen, interne koelwater systeem en het buitenwater systeem monteren. Loud geeft terecht en onterecht commentaar zodat we al snel een echte eenheid zijn om met de juiste vragen aan elkaar de juiste beslissingen te doen. We zijn beide natuurlijk geen echte monteurs.

 

Na twee uur giet ik de koelvloeistof in het beest en het uur van de waarheid nadert nu. De countdown van 10,9,8 …. Laat ik achterwege en start! De motor slaat meteen aan en voel me zo trots als een aap echter geen stroom. Nu dit weer!

 

Marcelo bij een klant wegplukken om even te komen meten en komt tot hele vreemde waardes. Het goede bericht is dat we stroom uit de generator krijgen maar nu veel te veel. 400 Volt is te veel van het goede. Ik besluit om de computer te nemen en enkele oude foto’s boven water te trekken en zie dat de twee zekeringen verkeerd ingestoken zijn. De boel wisselen en opnieuw starten. De motor slaat meteen aan en het beest levert een mooie 230 volt die bij belasting een 218 volt overblijft als de koelkast en vriezer volle bak draaien. Ik ben zo trots op mezelf en dat ik de kans loop om naast mijn schoenen te gaan lopen. Gelukkig geen schoenen aan en klinkt het geluid van de knetterbak als muziek in de oren.

 

We drinken er een biertje op en ga nu de boel goed en stevig verder afmonteren. Kabels opbossen, leidingen zekeren, de geluidskast monteren, de Electro kast afmonteren en terug op het schot zetten.

 

Het generator hoofdstuk loopt nu naar zijn einde? Rond 18.00 zit ik hondsmoe in de kussens en laat me bedienen met het avondeten.