Logboek 2019

Intelligente boom

rondleiding
rondleiding

 

Dinsdag, 9 juli 2019

 

 

Porras Lagoon

 

Robert ontvangt ons met hoog opgetrokken witte sokken en een brandschoon poloshirt op de stijger van de cacaoplantage. Loud en Marlène zijn gisteren al even op bezoek geweest en hebben een rondleiding weten te organiseren. Robert is tijdelijk beheerder maar erg geïnteresseerd in de natuur en is hier natuurlijk om de cacaoplantage te beheren. 2000 Bomen die tussen de andere bomen staan want cacaobomen staan liever niet in de barre zon en hebben schaduw nodig.

 

Robert is lyrisch over de cacaoboom en vindt de boom zelfs erg intelligent. Er staan bomen van meer dan 125 jaar oud en met de nieuwe ent mogelijkheden zijn de wortels en stam nog veel langer te gebruiken.

De cacaoboon, zo groot als een voet ziet er prachtig uit maar de binnenkant is maar een zootje. Een plakkerige witte stof die om een bittere boon zit verpakt. De witte stof is licht zuur en verfrissend om in je mond te hebben maar de boon is bitter. De apen zijn gek op de witte stof en gooien de rest achteloos op de grond om de natuur verder zijn werk te laten doen om nieuwe bomen te laten ontkiemen. Duurt 5 jaar van kiem naar vrucht in plaats van de genoemde ent methode duurt 2 jaar van ent naar vrucht. De kwaliteit vrucht is dan ook nog veel beter.

 

De cacaopulp wordt uit de grote boon geschraapt en opgeslagen in een grote bak waar het fermenteerproces op gang wordt gebracht. De nootjes blijven achter in de prut en worden dan uitgeschept om deze in de zon te laten drogen. We hebben nu een cacaoboontje die gebrand wordt en ontvliest. De boon wordt gemalen en geperst. Nu ontstaat er cacaoboter en het cacaopoeder. Chocolade maken is nu gemakkelijk want je voegt nu het poeder, cacaoboter, vetten en melk tezamen en je hebt chocolade. Melkchocolade bevat maar 20% cacao en pure chocolade gaat al snel naar de 70-80%. Ik voel me helemaal thuis in zijn laboratorium want ik zie mezelf terug in de omgeving van mijn goudwinningsproces van 1976 tot 1980. Ook met simpele machientjes het gewenste resultaat halen.

 

We krijgen een rondwandeling door de tuin, uitleg over de bomen, uitleg over de beesten die hier rondstappen. Robert tikt op een termietenheuvel en steekt de vinger in het gat waarna hij de vinger met de krioelende termieten in de mond steekt. Trots vertelt hij dat een biefstuk 20% proteïne heeft en deze termieten zitten al snel op 52% proteïne. Verstandiger als mens, om je te voeden met insecten dan met grazende loeiende met rondslingerende uiers, rundvee. Ik proef de termieten en vind het lekker. Een beetje hazelnoot, knapperig en peterselie smaak, voel al meteen de kracht door het lichaam stromen. Jacqueline, Marlène en Loud zijn ook dapper en steken de vinger in de termietenheuvel waarna met wisselende goedkeuring de vlijtige mieren verorberd worden.

 

In het huis op de veranda krijgen we de verkoop van cacaoboter, chocolade in blok, cacao rum en een brownie. Ik koop een flesje rum om te mixen met melk of room om zo een soort Baileys te brouwen. Robert haalt ook nog even de kat om kennis te maken en met een zak vol verhalen laten we hem achter in een soort van paradijs in de jungle. Tuin, jungle, plantage en productie, en dat alles heel slim aangelegd en beheerd.

 

Na de uitgebreide lunch takelen we het anker en varen op de motor terug naar de haven.