Logboek 2019

Overstekende vis op de weg?

Coiba, Unesco gebied
Coiba, Unesco gebied

 

Vrijdag, 15 november 2019.

 

Vistamar – Santa Catalina

 

Aardedonker, bakken met regen en op een heuvelachtige weg rijden we slingerend door een oerwoud en landbouwgebied. De ruitenwissers flappen op en neer, het water stroomt in riviertjes van de vooruit en kom verschillende kuilen en drempels tegen. De kuilen zijn de gaten in de weg en de drempels liggen voor de schooltjes en de gezondheidscentra om de snelheid te minderen of een dusdanige rotsmak te maken dat je het ziekenhuis wel nodig hebt. We zijn te laat vertrokken en heb een verkeerde afslag genomen zodat de geplande 6 uur p.m. bij het hostel niet gehaald gaat worden. Een surrealistische wereld in een realistische en als we dan ook nog een vis op de weg aantreffen tussen alle springende kikkers en sprinkhanen in, dan wordt het de wereld van Jeroen Bosch waar we ons in bevinden.

 

Vanochtend bij de receptie van de jachthaven maar eens vragen waar er een auto gehuurd kan worden. Maria, de receptioniste, neemt direct de telefoon en zorgt ervoor dat over een half uur de autoverhuurder op de haven is. Carlos neemt me mee naar het kantoor en een langdurige procedure wordt ingezet om de documenten klaar te maken. Maar daar krijg ik wel een mooie grijze KIA voor terug. Dat gaat snel en moet aan boord nog enkele klussen afwerken voordat we weg kunnen. De ankerketting aan dek leggen, de lijnen controleren, koelkast reorganiseren en de tassen pakken. Binnen een uur zijn we op pad.

 

Het is druk op de weg en kunnen redelijke snelheid houden op de Panamerican Highway maar als we de landelijke wegen opdraaien wordt de voortgang een stuk minder. Het valt me op dat de wegen zo goed zijn en dat de berm schoon is. Panama is rijk in vergelijking met de buurlanden en redelijk georganiseerd lijkt me.

Vermoeid aankomen bij het hostel, krijgen we een cabine aangewezen met drie tweepersoonsbedden. Ze denken zeker dat we drie nachten blijven?

 

Bij de buren eten we een prima avondhap en horen de zee ruisen, zien kunnen we haar niet.

Santa Catalina staat bekend als uitvalsbasis voor toeristische tochten naar Coiba. Coiba is een eiland waar de natuur ongerept blijkt te zijn en te vergelijken met de Galapagos. Snorkelen, duiken en surfen zijn de watersport activiteiten aan de rand van het eiland en er worden meerdaagse hiken georganiseerd. We zullen het meemaken.

 

 

Het eiland Coiba in Panama is het grootste eiland van Centraal America aan de Pacific zijde. Het is nu een nationaal park dat bekend staat vanwege het onderwaterleven en de beesten in het oerwoud zoals de Monnikskap apen. Het zeeleven met de hamerhaaien, manta roggen, walvissen zijn Unesco waardig en is dat al sinds 2005. Zelfstandig toegang tot het eiland is verboden en alleen onder toezicht en begeleiding van een gids mogelijk.