Logboek 2019

Wie heeft de langste penis?

Zepokken
Zepokken

 

Donderdag, 21 november 2019

 

Vistamar

 

De Isthmus (smalste deel van het continent) zorgt voor een grillig weerpatroon. De wind wordt aangewakkerd door het warme land in samenwerking met de korte verbinding van de Caribische zee en de Pacific. November is de periode van regen en weinig wind, maar dit gaat veranderen want januari komt de wind gewoonlijk flink door. We zitten in een tussenperiode want de wind is moeilijk te voorspellen en de Windy-website gaf aan: geen wind voor vandaag.

 

Door dit weerbericht stellen we het geplande vertrek voor een paar dagen eilanden uit met een dag. Geen probleem want de tijd is aan ons.

Toch waait het lekker door vandaag en zou een prima zeildag geweest zijn als de wind niet tegen gestaan had. Ik kijk het allemaal aan en zie telkens een nieuw teken in de draaiing van de wind, een teken van een vast patroon maar dat is er niet. Draaiende winden. Morgen vertrekken en een dagje steiger’en.

 

Lekker loom en lui opstaan en kijk naar buiten en zie een strakblauwe lucht met de koperen ploert die zich al vast warm aan het lopen is. Dat zal een warm dagje worden. Niets doen is geen optie zodat na het krantje een aantal klussen opgepakt worden. Lampje in de achter bakskist, generator proefdraaien, hoofdmotor oliepeilen en onderzoek naar een waterlek, vloerdeksel verstevigen, houten stopjes in de sierlijst van de kajuit, watermaker vastzetten, sleutels ordenen en de viskoffer onderhanden nemen.

 

Nieuwe vislijn gemaakt maar heb er geen vertrouwen in, want ben in de loop der tijd al mijn sterke lijnen verspeeld, door te grote vissen en het vervelende wier in de Caribische zee. De todo-lijst voor de spullen die nodig zijn en vat het plan op om een speargun te kopen om vis te vangen op de riffen van Fiji. Met een paar appjes naar Jasmine krijg ik direct antwoord voor een Amerikaans exemplaar.

 

Op het havenkantoor de elektriciteit afrekenen voor een maand ter waarde van 10 US$ en ben er zeker van dat dit een stuk goedkoper is dan thuis. In de kuip weer de cursus Spaanse opgepakt. Rond 1600 uur met de kriebel, wat ga ik nu eens doen, in het lijf stoof ik het vlees en breng deze in drie wekpotten en kook deze 5 kwartier. Schroefdeksel doorzetten en laten afkoelen. Maaltijden maken voor de toekomst.

 

Tegen de avond een duik in het lauwe water en ga met een spatel de schelpen op de huid te lijf. Deze actie valt me tegen want de anti-fouling lijkt de schelpen niet afgestoten te hebben maar juist aangetrokken. Met een schrapen en stoten langs de scheepshuid laat ik wolken met kalk en levende organisme afdalen naar de diepte van de haven.

 

Zeepokken bestaan al 430 miljoen jaar, ze hechten zich aan alles wat zich in het water bevindt zo ook op de huid van een walvis of op de schilden van een schildpad. Wanden van schepen zijn een zeer geliefde plek en dat heb ik gemerkt. Dit leidt tot schade want door de wrijving tussen scheepsromp en water, kost brandstof.

Hoewel ze op het eerste gezicht niet lijken op kreeften, garnalen of krabben behoren ze toch tot de rankpootkreeften. De zeepokken leven uitsluitend in zoutwater en zijn wereldverbreid, van arctische wateren tot in de tropen, in getijdezones en tot op duizend meter diepte. De behuizing is wit en steenhard en hebben een kegelachtige vorm. Het voedsel van de zeepokken bestaat uit plankton door middel van een aantal lange pootjes maken ze een werveling in het water en halen op deze manier voedsel naar zich toe. Hoe meer zeepokken op een kluitje hoe gemakkelijker het vangen van plankton omdat iedereen ligt of hangt te wuiven.

 

De zeepokken zijn tweeslachtig en in de paartijd wordt de penis van een zeepok tot 7 maal de lengte van het dier zelf, waarmee de naastliggende dieren bevrucht kunnen worden. Een andere manier waarmee ze zich voortplanten is dat zij hun zaadcellen in het water laten wegstromen. Andere zeepokken vangen deze cellen weer op.