Logboek 2019

Caesar is terug.

Trawler
Trawler

 

Woensdag, 27 november 2019

 

 

Wayne Island – Vistamar

 

Het ochtendlicht is net wakker, de zon is nog achter de lage bewolking, de golfjes kabbelen op het water, de weinige wind komt heel regelmatig en uit een bezeilbare hoek. Hiervoor zijn we vroeg opgestaan, dit belooft een mooie dag. Het is drie uur na hoogwater en hebben stroompje mee naar buiten en een extra waterhoogte van een 2,5 meter op de aangegeven kaartdiepte.

De zandbanken naast de Queen B komen net droog te staan, de golfjes breken op de plaat en weten dat ze moeten wijken door het tij. Opkomend zand, scharrelplek voor de wachtende vogels, wegvluchtende visjes.

 

Voorbereidingen aan dek en in de kajuit, motor starten en ankerop. Het anker heeft zich diep ingegraven en komt moeilijk los, de ankerlier moet alle zeilen bijzetten om het anker te laten uitbreken. Afspoelen met de dekwaspomp en Jacqueline maakt een scherpe draai om tussen de banken te blijven, om veilig weg te varen. In nabije verte staat het vervallen huis van John Wayne en het alsof het roept dat het met ons mee wil. We laten het Wild West-paleis aan het verval en de overwoekerende natuur over.

 

Het zeiltje omhoog en zeilen in deze vroege ochtend met een windje van 10 knoop het zeegat uit. Een heerlijke luie tocht, boekje lezen, vissen, rondkijken naar de vissende trawlers en de kleinere visbootjes. Ik geniet van deze tocht en het voelt door de wind niet al te warm aan. Realiserend dat het in de haven wel eens kokendheet kan zijn. En dat is zo, het klamme zweet slaat meteen toe als we tussen de pieren komen in de bescherming van de golfbrekers.

 

De ligplaats is nog vrij en kruipen in de box met behulp van een wachtend opvangteam inclusief havenmeester Caesar, die de lakens uitdeelt. Na enig geharrewar over de stroompaal verbind ik het interne systeem van 110 naar 230 volt om dat weer na verkeerde ondersteuning van 230 volt naar 110 volt te schakelen. Transpireren wordt bijna douchen want mijn kleding is binnen de kortste keren door en door nat.

 

Gesprek met de nieuwe buurman uit Australië en gaan een hapje eten bij de Boca Bar als afsluiting van een heerlijke zeildag en vieren de terugkeer naar de haven.