Logboek 2019

Sidderen

DECCA systeem
DECCA systeem

 

Dinsdag, 10 december 2019

 

Vlijmen

 

Twee uitgerangeerde bedrijfsleiders worden uitgenodigd door de nieuwe garde bij de presentatie van de toekomstplannen en de aangeschafte machines. Mijn vader en ik zijn te gast bij Dirk die met trots de nieuwe ontwikkelingen uitlegt over de verwerking van elektronica schroot. De upgrading van materialen, separeren van de edele metalen, verwerking van plastics en het automatisch sorteren van de metalen. Dirk heeft daarbij een nieuw project in het kader van energieopslag en we genieten van het enthousiasme en dit nieuwe elan in het bedrijf. Ik bedenk me wel dat de elektronica van de scheepvaart in de kinderschoenen lijkt te staan en dat de jongens al het voorschot nemen om deze stroom te verwerken.

 

Dertig jaar geleden kwam het eerste plaatsbepaling apparaat Decca van onder andere Philips in de pleziervaart en dat opende wereldwijd de toegankelijkheid voor de wereldzeilers. De ontwikkeling was al heel lang in gang gezet en juist de Amerikanen waren de voorlopers. Het duurde even voordat het algemeen goed werd.

 

In 1931 werd het gyrokompas geïntroduceerd, radiorichtingzoeker, dieptemeter, marifoon, DECCA en in 1960 het satelietnavigatiesysteem door de Amerikanen en vanaf 1978 het GPS. Deze systemen werden weer geïntegreerd in de veiligheid apparatuur zoals EPIRB, kaartleesapparatuur, radar met AIS, digitale marifoon en een hele serie andere apparaten zoals windmeters, windrichting en log. De scheepsmotoren komen er ook niet meer ongeschonden vanaf en kom je printplaatjes en besturingen tegen met elektronica zoals het laden van accu’s door de dynamo, toerentellers, sensors. Soms voel ik me machteloos met mijn schroevendraaier want een zwart blokje met een verstopt IC'tje kan je op zee niet repareren.

 

De maandbladen zoals Zeilen en de Waterkampioen zie ik als een vooraankondiging en presentatie van de nieuwe mogelijkheden in de zeilvaart en minder interessant als reisverslag en ervaringsuitwisseling van de gruwelijkste stormen die mensen thuis laat sidderen.

Een goede reden om bij de kerstboom te blijven terwijl juist de elektronica om de weersvooruitzichten te voorspellen steeds betrouwbaarder worden. Een goede reden om je meer op de hoogte te houden wat er om ons speelt voor wat betreft de ontwikkelingen.