Logboek 2019

Piet Hein

Woensdag, 11 december 2019

 

Vlijmen.

 

Met een jarige zoon een hapje gaan eten en geniet van het familieleven. Het restaurant is de voormalige woning van Prins Maurits en staat afgebeeld op een muur met een selfie. Prins Maurits(1567 – 1625) met de telefoon in de hand. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel als hoofdkwartier gebruikt door de Staatse legeraanvoerders. Prins Maurits van Oranje-Nassau maakte kastell Maurick tot hoofdkwartier tijdens het beleg van 's-Hertogenbosch van 1601 en werd het tijdens het beleg van 's-Hertogenbosch gebruikt.

Na de val van 's-Hertogenbosch werd het kasteel vanwege de katholieke sympathieen van de toenmalige eigenaars, de familie Heym, gebruikt voor het praktiseren van het katholieke geloof dat elders in de Meijerij van 's-Hertogenbosch verboden was. Het kasteel bleef tot 1680 in het bezit van de familie die Maurick uiteindelijk verkochten vanwege een combinatie van hoge belastingen en teruglopende opbrengsten uit hun landgebied. En dan is het leuk om te weten dat de hele miliaire operatie van Prins Hendrik betaalt werd uit de opbrengst van de Zilvervloot van Piet Hein.

 

Zo schuift de geschiedenis van verschillende gebieden en oorden onverwacht in elkaar. We hebben er smakelijk gegeten en mijn hoofd is vol met allerlei wetenswaardigheden.