Logboek 2020

Ontruimen of opruimen

de klusser
de klusser

 

Woensdag, 15 januari 2020

 

 

Vistamar

 

Klussen dag met de todo-bijbel in de hand rommel ik met drie klussen tegelijk omdat het zo efficiënt lijkt. Opruimen van de spullen daar gaat de meeste tijd inzitten en het lijkt net of ik de hele dag aan het ruimen ben.

 

De 4 jerrycans moeten zeevast gestouwd worden en daar is een algemene oplossing voor. Een lat die tegen de verstaging en de scepter klemgezet wordt zodat de kannen een recht vlak hebben om gezekerd te worden. Philippe de Italiaan heeft zijn motorkrat achter de Queen B geparkeerd en daar zitten twee latten op van 90 centimeter. Precies de maat maar om deze nu kaal en onbewerkt op het mooie dek van de globetrotter Queen B zetten gaat me te ver zodat uit de kast een pot groene verf opgeduikeld wordt. Dat gaat zo: Kussen uit de bank, de lege potten en doosjes weghalen, de medicijnen in dozen eruit, de mat ter bescherming van de watermaker eruit, naaigerei verplaatsen, keukenpapier weg schuiven en dan de klep openmaken, de poetslappen eruit, de zak met krabbers en staalborstel, de zak met reserve stouwbanden, de zak met schuurpapier, de schuurmachine, de zak met kwasten en dan eindelijk de pot met verf onder in de kast. De hele zwik terug op de verf, kwasten, schuurmachine en schuurpapier na. Moet je blij zijn dat je niets vergeten bent want dan gaat de procedure gewoon opnieuw.

 

Op de steiger meet ik de lat uit en boor de gaatjes ter bevestiging en verf de latten groen. Tijdens het drogen van de verf kan ik het zonnepaneel vervangen, radarscherm passen op de kaartentafel, de kabel doortrekken van het schakelpaneel naar de filterkast, via de achterbanken naar beneden om in de kast van de waterpomp uit te komen waar de elektrische aansluitingen van de radardome hangt.

Op de steiger word ik door een Duitse Krankenschwester aangesproken die voor een jaar in Australië wil gaan werken en of ik dan op haar boot wil passen. Ze raakt me telkens aan maar laat me niet verleiden en moet er niet aan denken om hier nog twee weken te moeten blijven, laat staan een jaar. Ik verwijs haar door naar Fynn de buurman.

 

In de avond lekker een cool down door te gaan zwemmen en blijf heerlijk in de kuip hangen om als Sinterklaas de voorbij slenterende collega schippers goedenavond te zwaaien.