Logboek 2020

Uccchhh

 

Zondag, 22 maart 2020

 

 

S 24º 03.431 W 132 º 31.886 - S 23º 25.253 W 134 º 08.99

 

 

De wind neemt geleidelijk af naar een 14 knoop en de golven passen zich eindelijk aan de omstandigheden aan. Op een uitschieter daargelaten blijft het deze keer tamelijk rustig. Met telefooncontact wordt ons duidelijk dat er weinig wind op komst is en moet nu proberen zoveel mogelijk vaart te maken. Ik rol alle reven eruit en loop regelmatig een mooie 5,5 knoop bij deze omstandigheden. Het natte oppervlak zal wel weer flink aangegroeid zijn want de normale 6 knoop die haal ik niet meer. In de afgelopen nacht een 8 uur wacht gemaakt maar Jacqueline probeert toch een beetje te waken. Jacqueline nog steeds ziek en suf van de medicijnen kan ik toch een paar uur ongestoord slapen.

 

In de nacht start ik de generator en bij een paar onregelmatige slagen van de motor hoor ik een Uccchhh en een zucht en de motor slaat af.

Vervelend en weet nu zeker dat het een reparatie in de haven moet gaan worden en dat we maatregelen moeten nemen voor het beheer van de koelkast. De twee overgebleven batterijen hebben niet genoeg capaciteit om te koelen en de navigatieapparatuur aan de gang te houden. We varen op dit moment alleen met AIS en de windhoekmeter de rest is afgeschakeld.

 

In de middag loopt de wind weg en tegen de avond is de wind helemaal weg. Nu de twijfel komt de wind terug of blijft deze weg en is het verstandig om de motor te starten? Ik blijf zeilen en blijven met een 2,5 knoop op koers en laat het me maar over me heen komen. Na enkele weerberichten van de weerman thuis blijkt dat er weinig wind op komst is en zullen daar rekening mee moeten houden.