Logboek 2020

Etoile op hol.

Kip met frites
Kip met frites

 

Zondag 24 mei 2020

 

Rikitea

 

 

De Bella Donna ziet de Etoile d’Azur steeds dichter bij de Hao komen en constateert dat het misgaat en roept terecht de Etoile d’Azur op maar er is niemand aan boord. De Etoile raakt de Hao en nu gaat alles in een stroomversnelling. De omringende schepen laten de dinghy’s los en proberen te helpen door te duwen tegen het veel te zware schip om de Etoile d’Azur vrij te houden van het rif. Jaap van de Easter Stream staat op het dek achter de ankerlier en probeert door meer ankerketting te geven de boot een beetje sturing te geven. De Hao kan de ankerlijn niet kappen want heeft geen motor. De keerkoppeling is in revisie en zou stuurloos zijn als de ankerlijn los is. Met een volgas aanstormende bijboot stormt Guy naar zijn schip en strompelt als een olympische atleet naar zijn ankerlier en de dochters halen de zonneschermen van de ramen af. De bijbootjes moeten uit het schroefwater en ik blijf met de dinghy voor het schip hangen om Guy niet over de ankerlijn te laten varen.

 

Even later vraagt hij of ik ankerop kan gaan omdat zijn ankerketting onder de Queen B ligt. Met getrainde Jacqueline die de motor start en de plastic raam oprolt haal ik de snubber los en geef met de hand de richting aan om het anker op te halen ondanks de harde wind. Later vraagt Guy om wat ruimte en vaar naar het ankergebied en vind een plaatsje achter de HayYou. De rust keert terug, de Etoile d’Azur gered van een stranding, de Queen B op een nieuwe ankerplek en de Hao zonder schade.

 

We roepen Niels op of hij de kippen op wil halen bij Philippe en zijn ondanks de onrustige ochtend klaar om de Hollandse meute te ontvangen. Tyago, Stromalong en Lucipara2 bijeen om te borrelen, frites met kip. Een gezellige middag en genoeg te vertellen.