Logboek 2020

Badkuip op dek

Vava II
Vava II

 

Zaterdag, 11 juli 2020

 

 

Papeete

 

Bij het opstaan protesteert de voet hevig en strompel met hulp van alle handgrepen door de kajuit. Dit gaat niet goed en voel me flink teruggeworpen in het pijnlijke proces van de kenmerken van de kneuzing. Inderdaad heb ik te veel gelopen maar het deed geen pijn en waarom dan niet weer gewoon doen? Moet toch de draad weer oppakken van een normale wandeling. Nu de fiets uit de klep en ga me verplaatsen met de vouwfiets zodat er toch enige mobiliteit overblijft. Ik moet wel want morgen is de verjaardag van Jacqueline en moet een aardigheidje als cadeau halen maar krijg weinig kans om alleen op stap te gaan met de mopperende voet en besluiten dan maar gezamenlijk het cadeautje uit te kiezen. Een typisch Polynesisch sieraad zodat niet alleen de verjaardag later herinnerd wordt maar ook de plaats.

 

Papeete is de hoofdstad en de enige stad van zowel Tahiti als Frans-Polynesië. Het havenstadje Papeete met zijn 30.000 inwoners en de 160.000 in de nabijheid, ligt aan de noordwestzijde van het eiland Tahiti.

Het koloniale verleden is bijna verdwenen. De Chinese houten huizen en de Franse Villa’s en de andere koloniale gebouwen zijn vaak vervangen door betonnen flats. Er wordt zowel Frans als het Polynesisch gesproken. Papeete betekent “Water uit de mand”.

 

De mooie markthal waar de vrouwen met de prachtige bloemstukken zitten, de bloemenkransen als kroon op het hoofd. Verderop de vishal waar de meeste vis al verkocht is maar je proeft en voelt de versheid van de moten tonijn en ander soorten vis.

 

Terug in de haven hebben we een geweldig uitzicht op het schip Vava II waar allerlei deksels open schuiven, kranen verschijnen, badkuipen worden geïnstalleerd. Met verbazing over de snufjes van de luxe en de Vava II is als een” transformer” van een zeezeiljacht tot een luxe tempel. De badkuipen staan te wachten maar denk dat meneer en mevrouw de teiltjes water op het schip zijn vergeten.

 

De boot naast ons is eenzelfde luxe paleis waar de dames zich volgieten met corona terwijl ze in allerlei liggende houdingen de problemen van alle dag bespreken.