Logboek 2019

Panamese nachten zijn lang.

Vochtige streken
Vochtige streken

 

Zondag, 10 november 2019,

 

 

Vistamar.

 

De Brabantse nachten zijn lang maar ook de Panamese nachten. Vanochtend rond 5 uur in slaap gesukkeld en versuft wakker rond halfnegen. Toch uit de bedstee geklommen en met een kop koffie uit de wondere wereld van de bijzondere dromen opgewekt tot het alledaagse. Om nu niet als een klagende zoutzak in een hoekje te gaan zitten trek ik de set met schroevendraaiers uit het rek en ga me toeleggen op het water probleem.

De watertank geeft al 20 jaar zorg door ketelsteen, luchtlekkende leidingen, vieze filters en soms wat drabbig water zodat een rigoureuze aanpak gewenst is zeker als de watermaker voor het water moet gaan zorgen.

 

De Panamese warmte zorgt al snel dat de waterproductie uit de poriën persen en zorgen voor een osmose maar dan een tegengestelde van de watermaker. Mijn poriën scheiden zoutwater uit en de watermaker scheidt het zout van het water. Resultaat, beide geven wateroverlast.

 

Slangen los en maak een filterinstallatie met koppelstukken en gebruik de waterpomp om al het water uit de tank te trekken en het ketelsteen in de filter te vangen. Een klus die onderschat wordt door het "duizend" keer opstaan, schoonspoelen van de leidingen en het filter.

Trots op mijn werk, kan ik nu de watermaker koppelen voor het zuivere water maar nu schiet het aanvoerslangetje los en het water loopt vrolijk de bakskist in zodat de gereedschapskist en de kast met etenswaren de volle laag krijgen. Droog maken en niet mopperen. Bertus loves trouble!

 

Buiten regent het en is het voor de breedtegraad redelijk koel zodat het heerlijk toeven is in de kuip. Alcoholvrij biertje, boekje, soms even opschuiven voor een straal regenwater dat zijn weg zoekt vanaf de zonnetent.