Logboek 2019

Uitgesteld ankerbiertje

Mercator op de Paaseilanden
Mercator op de Paaseilanden

 

Maandag, 11 november 2019

 

Vistamar,

 

De dag beginnen met de felicitaties over te brengen naar de oudste. Leuk gesprek en informeer naar het persoonlijke en zakelijke. Het Internet is een wonder van de hedendaagse manier van leven en zorgt voor de verbindingen zowel in woord als schrift. Beelden kunnen ook overgezonden worden en dit maakt de afstand nog kleiner. Deze manier van contact maakt korte metten met heimwee en leg dan de telefoon met een gerust gevoel neer.

 

Een dag aan de steiger zonder wind en neem enkele klussen ter hand. Poetsen van de opbouw en kom van het één in het ander. Filters wisselen van de watermaker tot een oplossing van de trommel van de kotterfok. Jacqueline maakt werk van de tochtplanning en neemt allerlei almanakken ter hand om de overtocht in januari gestalte te geven. Ecuador staat op de verlanglijst om vanuit hier rond te reizen op het vaste land. Peru, Bolivia zou bezocht kunnen worden.

 

Laat ik dit nu helemaal niet zien zitten, en wil mijlen maken om de eilanden in de Pacific eens te zien. Verder staat me het land Ecuador tegen vanwege de procedures, de moeilijke omstandigheden om de boot veilig achter te laten in een haven en de onredelijk hoge kosten van in- en uitklaren, kosten van een pilot om de rivier op te varen. Het varen begint te kriebelen en de boeken van Jimmy Cornell beslaan de gehele tafel en er worden telkens mogelijkheden geroepen. Ik hoor het met plezier aan en hoe verder het boek vordert hoe verder de bestemmingen zich aandienen.

 

Donkere wolken pakken samen en op het eind van de middag neemt de wind flink toe. Ik ruim de spullen op en zorg dat de luchtstromingen geen vat krijgt op de spullen. Een bui dwingt me naar binnen zodat ik gedwongen word te vergaderen. We nemen nog geen besluiten, wel veel kansen en uitdagingen.

 

Bij Lighthouse, de leverancier van de ankerlier, krijg ik antwoord op de vraag welke ketting het beste is voor de Queen B. Het advies is om bij de huidige klauwplaat te blijven en een 5/16 40G BBB ketting te nemen. Ben blij met het antwoord en het zorgt voor duidelijkheid. Morgen maar eens op zoek bij de scheepswinkel Abernathy.

 

Bij het lezen van de reisgidsen komen de mogelijke problemen aan het licht zoals het ankeren in diep water bij de Paaseilanden en de Pitcairn. Rekening houden met slechte ankergrond, draaiende winden of zelfs gedwongen worden om de eilanden voorbij te varen. Over uitdagingen gesproken: heb je 17 dagen naar een koel biertje gesmacht op de Paaseilanden, blijkt dat je er nog eens 10 aan vast mag plakken voor de Pitcairn en waar je van daar nog eens 12 dagen gedwongen wordt om door te varen voor de definitieve ankerborrel op de Gambier. We zijn er nog niet uit, wordt vervolgd.