Logboek 2019

De was valt of draait

Eerst waren het Europese piraten in Nombre de Dios
Eerst waren het Europese piraten in Nombre de Dios

 

Woensdag 13 november 2019

 

Vistamar

 

Op Facebook komen berichten binnen van overvallen en berovingen op zeilschepen in Panama. Met name de baai van Nombre de Dios meldt de tweede overval in een paar maanden tijd en nu zelfs met de verkrachting van twee opvarenden. Bizar en luguber en een golf van verontwaardiging bij de zeilers die zich behoorlijk in de steek gelaten voelen door de politie. Tot het bericht van vandaag dat er 6 verdachte personen zijn aangehouden van de laatste overval met verkrachting. Eindelijk dat er actie komt en dit soort vervelende voorvallen halen een heel land voor wat betreft het toerisme omlaag.

 

In mei is een solo-zeilster overvallen en beroofd van elektronica en cashgeld ter waarde van 5000 US$ en is naar huis gegaan om te bekomen van de schrik. Het laatste schip was van Noorse origine en was met 6 personen onderweg naar de San Blas waar het door 8 man overvallen is. Geplunderd van de elektronica, sigaretten, drank, cash, bankpassen met als meest trieste de verkrachting van de dames aan boord.

Natuurlijk volg ik deze berichtgeving en ben blij dat we aan de andere kant van de Isthmus liggen waar op dit moment deze voorvallen nog niet zijn gemeld maar je blijft waakzaam. In de nacht sluiten we de kajuit en houden de marifoon stand-by voor eventuele noodmeldingen.

In de taxi wordt de laatste stand van zaken doorgesproken maar ook dat de wasmachines van Panama slecht zijn omdat in Europa de was in de machine valt en hier in de rondte draait. Tja waar gaat het soms over en Caesar belooft de man met een knipoog dat hij het met zijn baas zal overleggen voor een andere wasmachine. De gezichtsuitdrukking verraadt al dat het hem geen ene moer kan schelen.

 

Tussen de buien door laveer ik naar de winkels en koop de schoonmaakspullen en de dagelijkse boodschappen. Een koffie bij de vaste koffiebar en laat me terugbrengen naar de Queen B door de taxi. Aan boord snel de klamme kleren uit en met een korte broek een beetje poetsen op het dek de poetsmiddelen uitproberen. Ik denk aan de theorie van de wasmachine en vraag me af of ik beter kan wrijven van boven naar beneden of van beneden naar boven, het zal wel dwars worden.