Logboek 2019

Plassen is bijzaak geworden.

Coiba.
Coiba.

 

Maandag, 18 november 2019

 

 

Santa Catalina – Vistamar

 

 

Met uitzicht over de baai en de vroege surf-vogels, het geluid van de vogels en de eeuwig ruisende golven eten we een ontbijt. Simpel gebakken ei met een toast, bakkie koffie. Langzaam op gang komen van een rustige nacht waar vannacht ineens alle lampen en ventilatoren aanfloepten omdat de elektriciteit weer verbonden werd. Slaapdronken de lampen uit, de ventilator in een andere stand zetten en terug in bed om de nodige uren af te maken. Met een afscheid aan de lieve beheerders rijden we rustig de weg af die we al twee keer hebben gereden en genieten van het uitzicht en de herkenningspunten.

 

Na twee uur krijg ik zin in een kop koffie met een koek en kan dan direct de sanitaire stop inlassen. Het toilet bevindt zich in de Do-It, een bouwmarkt. Dit gaat verkeerd want een zeiler loslaten in een uitgebreide bouwmarkt is vragen om moeilijkheden. Twee zoutwater bestendige hangsloten, 12 liter koelvloeistof (zeer goedkoop), snelbinders zonder een ijzeren klem of haak, grijze motorverf, gewone verf voor de ankerketting vergeet ik in alle consternatie bijna te plassen. Plassen is bijzaak geworden en loop met een lach en de onderdelen terug naar de auto. Vreemde gewoonte is het geworden om onderdelen voor je bootje te blijven sprokkelen en je denkt het echt allemaal nodig te hebben.

 

De Panamerican Highway heeft een snelheidsbeperking van 80 kilometer en is een opgave om deze slakkengang in ere te houden. De snelheidsmeter schikte regelmatig naar de honderd als het omlaag gaat en komt exact op 80 weer boven. De vrachtwagens met ontvlambare lading komen met grote vaart voorbij. De busjes met personenvervoer houden zich helemaal nergens aan en zetten na een inhaalmanoeuvre direct een stopprocedure in werking om nieuwe personen in te laden. Je ziet maar hoe je het redt als je aan de regels wilt houden.

 

Thuis in de Marina uitladen en een wandelingetje maken over de pier, de regen valt in enkele kleine buitjes over ons en brengen de middag lekker in de kuip met krantje en internet door. Het avondeten is heerlijk gewoon in plaats van de lokale restaurantkeuken.