Logboek 2019

Gauguin was here.

de vergeten reis in Panama van Gauguin
de vergeten reis in Panama van Gauguin

 

Vrijdag, 22 november 2019,

 

Vistamar – Tobago

 

Genieten in de kuip van de vele lampjes tussen de tientallen wachtende zeeschepen en de stad Panama City in de verte. De Queen B heeft zich genesteld aan een boei voor het dorp van het eiland en ligt aan de rand van het ankerveld met de al genoemde schepen. De schepen wachten op een oproep om door het kanaal te mogen en wij zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging.

 

Vanochtend aan boord vertrek-gereed maken en loop naar boven om te vertellen dat we enkele dagen weg zijn. De vervangende havenmeester doet moeilijk en wil eerst zien of alles betaald is en loopt mee naar het kantoor. Na het inzien van het dossier is de weg vrij en zegt dat ik me ook had kunnen afmelden op kanaal 71.

 

De krakende lijnen, veroorzaakt door de eeuwige swell, los en vertrekken met de motor vanwege te weinig wind. Er is wind voorspeld en hebben daarvoor een extra dag op gewacht, maar nu laat de weersvoorspelling me in de steek. Het lijkt de KNMI wel, hier en daar wat wind, altijd daar nooit hier! Flauwe opmerking en het geeft aan dat Nederlanders altijd wat te zeuren hebben over het weer. Weersomstandigheden zijn een beleving, ondanks de feiten waar de KNMI uitstekend in is. Ik sta bekend om de regen en gebruik dit op het moment dat het weer eens regent. Krijg je altijd gelijk of creëer je eigen gelijk.

 

Lang verhaal, korte versie het is geen zeilen geworden. Met de motor 90% van het traject gevaren en kreeg de kans om wat meer tijd te besteden aan de studie en om “wazig” over het water uit te staren. De vislijn in het water en het resultaat laat zich raden. Ik ga beloven dat als ik wat vang, dit breed uit zal meten in het log plus foto.

Door het langere gebruik van de motor heb ik onderweg de brullende paardenkrachten geïnspecteerd op lekkend water en ontdekte dat de slangklem van de oliekoeler druppelt. Dat lijkt een simpele reparatie.

Van de ondiepte langs Rio Chame naar de eilanden, op naar het grootste eiland Tobago voor de kust van Panama City. Krijg marifooncontact met Lew die met een catamaran geankerd voor het zandstrand ligt en een verward verhaal vertelt over krabbende ankerboeien. Dank voor de boodschap maar zie wel hoe de vlag erbij staat als ik bij Tobago kom. In de kom voor het dorp liggen inderdaad ankerboeien en we pikken er een op en krijg in de loop van de middag enkele andere schepen om de Queen B heen.

 

Tobago staat bekend om zijn bloemen en is een vulkanisch eiland in de Golf van Panama. Het eiland is ontdekt in de 16e eeuw en was eerst genaamd Isla de San Pedro door de Spaanse ontdekkingsreiziger Vasco Nunez de Balboa. Echter later veranderd in de naam Taboga naar de Indiaanse naam Aboga wat veel vis betekent. De eerste bewoners waren Indiaanse slaven uit Venezuela en Nicaragua. Het eiland heeft een tropisch regenwoud klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 28 graden. Het eiland is bekend om zijn prachtige stranden, schone water, zachte zand en de gevarieerde beesten. Toerisme is de belangrijkste economische activiteit hoewel visserij en akker- en landbouw ook een rol spelen.

 

De kleine stad San Pedro is opgericht 1524 door Hernando de Luque. Paul Gauguin heeft het eiland bezocht in 1887 om te herstellen van zijn ziekte en is later van hieruit doorgereisd naar de Markiezen.