Logboek 2019

Adios met de Adios

 

Vrijdag,29 november 2019

 

Vistamar

 

Tijdig voorbereidingen treffen voor het vertrek van maandag en omdat het droog is, is het een prima moment om de bijboot op te rollen, de genua en kotterfok van het dek af te halen. Jacqueline ruimt de boel binnen op en dat komt mij goed uit, want zo kan ik de radarkabel uit de Queen B halen. Dat valt niet mee want je gaat tegengesteld werken om de kabel los te knippen en de kabel te volgen met het losmaken van de massa’s tieribs. Vakken en verborgen luiken onder de kussens openen en leegmaken om de steeds langer wordende grijze kabel door te trekken. En dan hopen dat het laatste luik in de achter-bakskist niet geopend hoeft te worden. Dat blijkt valse hoop en moet om het goed te doen nu ook nog de bakskist voor de honderdste keer uit en inruimen. Goed gevoel om de kabel in de hand te hebben kan ik deze meenemen als voorbeeld naar Nederland.

 

Dale komt vragen of ik hem kan helpen bij het uittakelen van zijn schip Adios en maak een behoorlijke blunder om Dale aan te zien als Lew. Verkeerde vragen en vervelend voor de verwisseling. De Adios gaat uit het water omdat het veiliger is vanwege de swell en hij heeft een aanvaring met een “rising rock” gehad. Gelukkig blijft het bij een dikke klap en niet dat de boot op een plateau is gestormd of dwars is geduwd door de stroom, want dan is het letterlijk en figuurlijk “Adios” met de Adios.

 

Voor de boodschappen nog even naar de stad en drinken een lekker bakkie met koek bij de vaste bakker. Winkelen bij de Novey en zie dat het lekker druk is vanwege de Black Friday. In de winkel voor de zonnepanelen naar een nieuwe plaat gekeken en de aankoop uitgesteld naar januari. Ze hebben hem en dat is even genoeg voor me.

Aan boord de verdere voorbereidingen en om half vijf komt Dale zeggen dat het gaat gebeuren. De kar staat al in het water en de duikjongens staan er klaar voor. De boot, een Bruce Roberts” wordt met behulp van achter ankers en de lijnen op de loopbrug voor de kar gemanoeuvreerd en op de kar getrokken. Het gaat goed maar voor wat betreft de veiligheid van de duikers, de mensen op het dek en de omstanders laat het ruimte over voor enige opmerkingen.

 

Bij de borrel komen de sterke verhalen los en het charmante van het gezellige gesprek is dat de bootboys en Caesar ook aanwezig zijn.