Logboek 2019

Person over Board

Touwtje in de schroef
Touwtje in de schroef

 

Zaterdag, 30 november 2019

 

Vistamar

 

Bedrijvigheid alom, grote poetsinhaalslag en het conserveren van de watermaker. Een watermaker wordt door iedereen aangemerkt als een trubbelkees, je blijft ermee bezig om het apparaat een goede kwaliteit water te laten maken. Het osmosefilter is nogal kwetsbaar terwijl het 55 bar druk op zijn donder krijgt. De druk zorgt ervoor dat het water door het filter geperst wordt en dat de zoutkristallen de passage niet kunnen maken. Het filter schijnt daarbij een vorm van biotoop bij zich te houden die niet beschadigd mag worden. Houdt gechloreerd drinkwater weg van de watermaker om te spoelen want dan gaat deze kapot. Vuil water met bacteriën of virussen (fecaliën in het water) kunnen door het filter gedrukt worden. In de praktijk ben je regelmatig de filters aan het schoonmaken, naar buiten of het omgevingswater schoon is en hou je aan de procedures want door de hoge druk is de pomp extra kwetsbaar voor foutjes in de bediening en dat ook voor het filter. Heb je een generator met een watermaker aan boord dan hoef je niet meer te gaan werken want daar heb je dan geen tijd meer voor.

 

Jacqueline trekt de mat van de vloer en schrobt deze uitbundig op de steiger en met het leidingwater lekker naspoelen. Er loopt een drek vanaf en ik denk dat de enkele kakkerlakken vanavond beteuterd zullen kijken want er zijn geen heerlijke restjes zoals haren, nagels, kruimels en andere heerlijkheden te vinden. Wij zijn trots op het resultaat en bewonderen de blauwe kleur die nu weer naar boven komt.

 

Met het klussen en de passanten krijg je aardige gesprekken en het is voor allen een oversteekplek naar de overkant. De overkant zijn de eilanden van de Markiezen, Frans-Polynesië, Fiji. Het begint voor mij steeds meer te leven en ben al bezig met de voorbereidingen voor een veilige overtocht. Controleren van de joon, een stok met vlag bij Man over Boord manoeuvre. Ik bedenk nu dat het knap vervelend gaat worden als je in paniek transgender moet gaan denken want Vrouw over Boord mag je dan ook niet meer roepen. Mens over Boord klinkt zo afstandelijk maar ik zal deze discussie wel verliezen als ik politiek correct moet gaan denken en afstand moet gaan doen van alle "Man Over Board" knoppen. Je redt er in ieder geval geen mensen mee.

Een zaterdag aan boord, beetje niks doen en toch iets. Krantje lezen en poetsen. De administratie op orde brengen en spullen die niet meer nodig zijn weggooien.