Logboek 2019

Zwaartekracht golven

Swell, korte golven
Swell, korte golven

 

Zondag, 1 december 2019

 

 

 

Vistamar

 

Wat is Swell? Deining op de oceaan, zee of groot meer, zijn een reeks mechanische golven die zich verplaatsen langs het raakvlak tussen water en lucht en worden daarom ook wel zwaartekracht-golven genoemd. Dit zijn dus geen windgolven die opgewekt zijn door de lokale wind maar door verre weersystemen. Swell is het product van golven veroorzaakt door wind ver van de plaats waar je bevindt.

Swell golven hebben vaak een lange golflengte zoals de Swell afkomstig van een storm van golftop tot golftop, van wel 700 meter. Ook kunnen er Swell golven ontstaan door seismische gebeurtenissen, zwaartekracht en kruisende wind.

Golven met een seismische oorzaak kunnen ontaarden in een Tsunami.

Over een Tsunami moeten we maar even niet bij stil gaan staan want daar helpt geen enkele voorbereiding aan.

 

Dale, de opstapper in het Panamakanaal, waarschuwt telkens voor de Swell in de haven van Vistamar en dat er schepen zijn met tienduizend Dollar schade, geklapte stootwillen en gebroken landvasten. Dale heeft een punt want in de haven staat continue een Swell, maar gelukkig lijkt me deze beheersbaar.

 

Een schrikbeeld uit het verleden van een ogenschijnlijk perfect ingesloten en beschermde haven op Gomera, waar de Swell de hele haven sloopte inclusief de schepen die daar aangemeerd waren. Ik ben toentertijd ‘s-nachts uit de haven gevlucht.

 

Morgen gaan we terug naar Nederland en moeten de Queen B verzorgd achterlaten en begin alle lijnen na te lopen, stukken plastic slang bij de kikkers tegen het schavielen en ruimte en lengte geven aan de lijnen om de continue beweging van de deining op te kunnen vangen. Ik ben tevreden over het resultaat en ga uit de zon, binnen in de kajuit de voorbereiding doen van de reis in januari naar het Paaseiland. Reisverslagen ordenen want van de ervaringen van anderen kun je veel leren en scan de belangrijkste beschrijvingen uit de almanakken die ik heb. Ik maak screenshots van OpenCpn, het kaartprogramma, zodat ik zeker weet dat deze kaarten aanwezig zijn. Vreemd, de aansluiting van de Pitcairn Islands niet kan vinden op de Garmin.

 

Met een gerust gevoel alles voorbereid, start ik voor de controle nog even de generator en deze geeft geen koelwater uit de uitlaat en ben weer eens zeer teleurgesteld in de generator en in mezelf, want had dit  niet verwacht. Deze klus schuif ik door naar januari 2020.

In de avond een hapje gegeten als laatste avondmaal van het vaarseizoen 2019.