Logboek 2019

Beperkte topdrukte van Schiphol

Grootste busstation in de wereld
Grootste busstation in de wereld

 

Maandag, 2 december 2019

 

Vistamar – Tocumen

 

De voorbereidingen om nar huis te gaan geven altijd Stress. Je spullen bij elkaar leggen en controleren dat je de noodzakelijke dingen bij je hebt. Paspoort, telefoon, portemonnee, computer, leesboek en nog wat kleine dingen. Drentelen door de kajuit en de veiligheidsmaatregelen zoals hoofdschakelaars, kranen sluiten en ongediertebestrijding. Ik loop even naar voor om de havenmeester op de hoogte te brengen van ons vertrek. Soto, Caesar is vandaag vrij, neemt de honneurs waar en zal voor extra controle en het luchten gaan zorgen.

 

Wij stappen in de dagelijkse shuttle voor Corenado en kunnen direct in het busje stappen richting Panama City. De bezetting van de bus wisselt van halte tot halte en zijn een stuk van het traject slachtoffer van het doordringend gehuil van een klein kind. Het gaat door merg en been en de chauffeur zet het geluidniveau van de radio een stuk luider om te overstemmen. Op het busstation Albrook lijkt één van de grootste busstations van de wereld maar dat valt tegen. Het is groot maar Chennai Mofussil Bus Terminus in India is de grootste met meer dan 700 bussen tegelijk in- en uitstappen met 500.000 passagiers per dag. Woodlands Temporary Bus Interchange in Singapore is de tweede in de wereld met 400.000 pasagiers. Finland heeft de grootste busterminal onder de grond en vervoert 170.000 passagiers per dag. En ter vergelijking Schiphol heeft een topdrukte van 220.000 passagiers per dag.

 

In het winkelcentrum eten we een hamburger want we zitten prima op schema en hebben tijd genoeg. Dan met de metro naar Tocumen en flitsen met de metro door de verstopte stad. Bij een kop koffie zijn we getuige van een vrouw die per telefoon de bons krijgt en begrijp dat ze volgens haar gedumpt voelt. Voor ons is het een reality programma en het wordt al snel duidelijk dat Mevrouw een heilloze tegenaanval pleegt en met een driftige uithaal gooit ze haar telefoon op de tafel en geeft heftig nee-schuddend de strijd op. Mevrouw zit achter de douane op weg naar huis en waarschijnlijk voelt de Panamese ex-lover zich veilig achter de bewaking.

 

In het vliegtuig filmpje kijken en een prima reis naar huis.