Logboek 2020

Openbaar vervoer

metro Panama City
metro Panama City

 

Maandag, 20 januari 2020.

 

 

Vistamar

 

 

Openbaar vervoer is uitstekend geregeld in Panama. Het heeft enige handleiding nodig maar als je de regeltjes en hindernissen even door hebt dan is het een ideale manier van reizen. De metro en het kleine busje brengen ons al snel in Coronado en kunnen direct winkelen om het avondeten en internet bijeen te sprokkelen. De taxi brengt ons naar de Queen B.

 

Vanochtend heel luxe aan het hotelontbijt uitgebreid zitten koffie te drinken. Na het ontbijt op de kamer de krant lezen en breken tegen 11 uur op en checken uit. In de Japanse elektronica zaak is het me te druk en krijg het idee dat iedereen voordringt zodat ik maar snel verdwijn om ergernis te voorkomen.

 

Naast de winkel is de ingang van de Panama Metro. Deze metro verbindt de noord en oostzijde van de stad naar het centrum. De eerste lijn werd op 5 april 2014 geopend. De metro is gebouwd om het grote verkeersinfarct van de stad op te lossen samen met een soort van Metro bus-systeem. De metro begint om 05.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Panama metro is een onderdeel van een nationaal masterplan om uiteindelijk 10 metro/bus lijnen te bouwen. Er zijn nu 2 metro lijnen klaar op een kleine verbinding na. De verbinding naar het vliegveld Tocumen. In totaal gerealiseerd 15,8 Kilometer en een traject van 9,8 kilometer met San Miguelito als wissel tussen de twee lijnen.

 

De overheid heeft een tender uitgeschreven om de lijnen te bouwen, gewonnen door FCC uit Spanje. De overheid van Brazilië en Taiwan hebben de investeringen gedaan. Verschillende bedrijven werken samen om het project klaar te krijgen, denk aan de leveringen van extra viaducten, elektronica van het systeem, brandbeveiliging en treinstellen. De totale kosten van het project lijn1 bedragen 3,2 miljard US$ en van lijn2 2,2 miljard, maar deze loopt uit met een 900 miljoen.

 

Wat een prachtig project is dit, aannemer Odebrecht, bekend van enkele omkoopschandalen in Brazilië is één van de aannemers met FCC uit Spanje als hoofdaannemer. Uiteindelijk plant men 10 lijnen(combinatie van metro en troleybus) en de aansluiting mat Tocumen vliegveld. De Japanners hebben het vervolgproject overgenomen ze plannen en tekenen nu lijn 3. Het zijn immense investeringen die een groot probleem in de stad moeten oplossen. Het verkeer staat de hele dag in een grote worst door de stad en de ruimte die gecreëerd wordt door het openbaar vervoer wordt al snel tenietgedaan door de groei van welvaart en hierdoor de toename van de auto.

 

Aan boord bij de Queen B vervang ik de oude vlag voor een nieuwe, controleer de zekering van de ankers en pak de ankerlier met folie in om bij slecht weer eindelijk eens van het zeewater via de ketting naar de bilge af te zijn. Het is prima weer, bewolkt zodat de zon weg is, de temperatuur is beheerst door de bries over het zeewater. Het is in de kuip goed uit te houden.