Logboek 2020

Kikkers in de kruiwagen houden

Halberg Rassey 38, de boot van Fynn
Halberg Rassey 38, de boot van Fynn

 

 

Vrijdag, 24 januari 2020.

 

 

 

Vistamar

 

 

Bij het openen van de koelkast blijkt dat de compressor werkt maar geheel niet koelt. Zowel de vriezer als koelkast zijn ontdooit en moet nu meer eens goed overdenken wat te doen. Wegvaren zonder koelkast of eens zien of onze Cool-guy Alejandro weet wat een oplossing kan zijn? Ik bel Alejandro en leg hem het probleem voor. Met enig geregel en geschuif in zijn agenda weet hij vrij te maken om snel te komen kijken en te zien wat er aan de hand is. Ons vertrek wat om 09.00 gepland staat gaat niet door en wordt doorgeschoven naar vanmiddag.

 

Met zonnebril en gereedschap achter zich aansleurend komt hij op de Queen B af en begint voor hij aan boord is, aan één stuk door te praten. Met een drukcontrole wordt vastgesteld, dat het koelmiddel 404 is weggelekt. Ik voel me schuldig dat er weer een ijsberg aan de zuidpool is weggesmolten door deze actie, maar word gerustgesteld dat 404 ijsbergvriendelijk is en dat de pinguïns dit jaar honderden eieren extra zullen leggen.

Met een kwastje en zeepsop de leidingen insoppen om de luchtbellen op te sporen maar geen enkel resultaat. Alejandro schuift zichzelf op de kop in de koelkast en ik houd hem bij de benen vast om het te ondersteunen. Hoe ver kan een mens in een klein gat kruipen en dan nog met een lampje het sop bijlichten. Ik hoor een hoop gekreun en gezucht en na wat sleuren en trekken, rekening houdend met zijn rug trek ik hem weer uit de vrieskist. We vinden geen lek maar bij een tweede totale controle opper ik of hij het ventiel heeft gecontroleerd waar de controleslang aan vast zit. Ja zegt Alejandro, gisteren met enig spuug maar was oké. Hij schroeft de slang los om me het te laten zien en wat blijkt: Belletjes in opbollend langzaam tempo, vormen parels van zeepsop. Een heel verhaal omlijst de conclusie van wel en niet, weet niet en weet wel. Met een extra dop op het ventiel om het lekken van gas te voorkomen vult Alejandro het weer met Pinguïn vriendelijk gas en starten de boel op voor een proefdraai van een uur en blijkt allemaal goed te werken. Zou het nu opgelost zijn?

 

We spreken morgen af even contact te hebben of de koelkast zich goed gehouden heeft. Voor mij rest het weer inruimen van de bakskist, aflijmen van de extra regel boven de generator, schrobben van het dek en de kuip, uitprinten en scannen van een document voor de heren accountants, en maak een praatje met de buurman. Jacqueline nodigt Fynn uit voor een borrel vanmiddag.

 

Bij de haven geef ik aan dat ik morgen wil vertrekken en maar ze hebben het liefst dat ik morgen alles in één keer afreken. Het is crisis in de haven want bij een controle van de overheid is gebleken dat het verboden is om op de boten te bivakkeren. De havenleiding geeft dit bericht door aan de tijdelijke bewoners die onderhoud doen maar deze komen in opstand en Cesar krijgt de volle laag en bemiddelt tussen de bewoners, overheid en eigenaar van het resort.

Er is een tussenoplossing voor de huidige bewoners op de schepen maar in de toekomst mogen er geen schepen meer bemand zijn. Dit zal een groot probleem voor de haven gaan worden want het wordt nu een stuk minder interessant om uit het water te gaan. Daarbij komt dat er roerschade is ontstaan bij een te waterlating en dat de spullen die gebruikt worden niet geschikt zijn om uit en in het water te gaan. Al deze spanningen brengen ook de problemen op het kantoor naar boven en Maria neemt per direct ontslag. Ik heb te doen met César die als een jongleur de kikkers in de kruiwagen probeert te houden.

 

Fynn is een gezellige vent en praten een hoop bij over cultuurverschillen en overeenkomsten. Hij is opgegroeid in New York en later in San Francisco gaan wonen en heeft de easy way of life van de westkust overgenomen.

 

We plannen nu toch echt het vertrek, eerst morgen om 08.00 bij de dieselpomp, betalen en dan uitvaren.