Logboek 2020

Gekke wereld

Sterren op het zuidelijk halfrond
Sterren op het zuidelijk halfrond

 

Donderdag, 13 februari 2020

 

 

 

S 10º 54,35 W 098º 03.42 - S 12º 24,545 W 099º 09.331

 

Veel wind en uit veranderlijke richtingen zodat ik het druk heb. Heb mezelf gebombardeerd tot meester windvaan stellen en ben daar de hele ochtend druk mee. Ik krijg het niet naar tevredenheid, een ideale stand tussen de windvaan, zeil, roerstand versus golven en wind, parameters genoeg maar ik heb verder toch niets te doen. Verder loopt alles gewoon door zonder stukken. De zonnepanelen zorgen voor voldoende stroom om dag en nacht de lopende zaken aan de gang te houden zodat het starten van de generator niet nodig is.

 

Later op de dag temt de zee zichzelf en de wind draait nu naar Oost zodat het nu wel heel gemakkelijk wordt met de zeilvoering. Nog nooit heb ik moeten varen met een twee en een halve week strak aan de wind, tegen klimmende swell golven en windgolven op deze basis. Bij het controleren van het driekleurenlicht is het een knipperlicht geworden en valt later op de avond definitief uit. Probeer over te schakelen op de navigatielampen maar nu blijkt de tweekleurenlamp op de boeg te weigeren. Zal wel te veel water en zout hebben geslikt. Zonder verlichting snellen we voort in het lege niets van de oceaan met als leidraad de sterren. Duizenden sterren in een andere formatie omdat we op het zuidelijk halfrond zijn. Is even wennen en het zoeken van de Poolster is nu niet meer nodig want deze is definitief achter de horizon verdwenen. De grote beer wijst er nog naar maar dat is alles.

 

Door het zijn op het zuidelijk halfrond is het weglopen van water in de wasbak anders maar ook de beweging van de weerssystemen. De wind rond een lagedruk systeem loopt nu tegengesteld met het noordelijk halfrond weg naar een lagedruk systeem. De wereld moet niet veel gekker worden.