Logboek 2020

Water onder de motor

Nog even en mijn navigatiehoek ziet er ook zo uit.
Nog even en mijn navigatiehoek ziet er ook zo uit.

Zaterdag, 22 februari 2020

 

 

S 23º 45,243 W 106º 58.8 - S 24º 58,267 W 107º 50.219

 

 

Slaapdronken uit de slaapstand, broek aan, zweet en geur absorberend poloshirtje van de Bever sport aan, zwemvest overheen, koplamp op het voorhoofd, een pakje mariakoekjes in de hand en een onzin recyclebaar, goed voor het milieu waterflesje in de hand met de aangelengde mango poeder maak ik me op om de krachten van de Pacific aan te gaan.

De kou dwingt me om de fleece aan te trekken en bestijg mijn troon, strategische plek om alle metertjes en indicatorpijltjes in de gaten te houden.

 

Hoe zou het zijn met die klop, vraag ik me af? Voor de zekerheid maak ik het motorluik open en zie veel water onder de motor staan en zucht om het gereedschap voor te bereiden op werk aan de winkel. Eerst het water wegpompen en op zoek met zaklamp naar het waterlek. Niet gemakkelijk te vinden en bij starten van de motor blijkt dezelfde slangklem die enkele maanden geleden is vervangen weer te lekken. Jacqueline wordt gestoord in de slaap en helpt me als een chirurgie assistente de gereedschappen aan te geven en schoon te maken. Een nieuwe slangklep op de oliekoeler en denk de situatie onder controle te hebben.

 

De slaap wil de laatste dagen niet echt lukken en kom met een slaaprecord van 2 uur in de afgelopen 24 uur uit de strijd. Voel me niet moe maar weet dat het aan me vreet.

De zee is rustig, veel te rustig en het is opnieuw een dag van tobben. De zeilen uit en zet de boom uit met uitgeboomde genua. We halen een dikke 3,5 knoop en ben zelfs tevreden dat de Queen B zich door het gladde oppervlak met niet meer dan 5 tot 6 knoop wind nog in beweging weet te zetten.

 

Om 1800 uur is de wind op en gaat de motor aan, watermaken en genieten van de zondondergang kruip ik maar weer in de kooi. Ondanks het getob en gedonder met fladderende zeiltjes en de Fokke loet op het voordek een 88 mijl op de klok. Verwachte aankomsttijd is bijgesteld naar maandagavond. Toch is het gevoel van de afgelopen dagen en weken heel positief en hebben veel geluk met de afwezigheid van de totale windstiltes die we hadden kunnen hebben in de doldrums en op de Paardenbreedtes. Wind van 6 knoop is altijd beter dan een spiegelzee met 0 knoop wind, dat is de Queen B bespaart gebleven. En wat had ik dan moeten slachten wegens gebrek aan?

 

Jacqueline maakt me om kwart voor elf wakker dat er een 8 knoop wind uit de goede hoek is en start de bovenbeschreven opsta-procedure op. Buiten in de kuip bevestig ik de juiste conclusie van de super dekknecht en als een ware manager neem ik de al genomen beslissing om de zeiltjes uit te rollen en de nacht in te zeilen onder een magnifieke mooie sterrenhemel terwijl een gedicht bij me binnenkomt die precies aansluit hoe ik het beleef.

 

Uber den Wolken

Muss die Freiheit wohl grenzenlos sein

Alle Angste, alle Sorgen

Sagt man

Bleiben darunter verborgen

Und dann

Wurde was uns gross und wichtig erscheint

Plotzlich nichtig und klein