Logboek 2020

Uiers hangen horizontaal

 

 

Woensdag, 4 maart 2020

 

 

 

Ahu Vinapu

 

 

De wind jakkert door de verstaging en laat verschillende vallen klepperen. Voel me een beetje ongerust vanwege de onheilstijdingen, de voorspelde wind en de vraag die meespeelt: Houdt het anker wel.

 

He ankeralarm gaat om 06.00 uur af na een hevige windstoot maar zie aan het patroon van posities op het schermpje van het kaartenprogramma dat er niet zo veel aan de hand is. Ik stel het alarm in, op de nieuwe plaats. De positie waar de storm over het schip heen zal komen. Vannacht tot 04.00 uur heeft het schip zich als een dronkenlap gedragen. De swell vanachter, de golven dwars door de wind van gisteren en de nieuwe wind op de kop slaat het schip van boord tot boord in het water. Flinke regenbuien samen met de jakkerende wind maken een onheilspellend geluid en is van slapen in deze periode niets van gekomen.

 

Rond 4 uur nam de Swell af en de dwars golven plat gewaaid door de nieuwe wind, zodat er alleen maar wind en golven van de boeg over het dek joeg. Het maakt het verblijf aan boord een stuk comfortabeler en heb hierdoor een paar uur kunnen slapen. Rond 08 uur wakker en beoordeel de situatie vrij rustig. Met het checken van Windy die het zwaartepunt van de storm legt op vanavond 22.00 uur. Rukwinden van 54 knopen en een constante wind van 32 kn.

 

Ik kan me er niet toe zetten om veel te doen en werk aan mijn weblog, waar veel tijd in gaat zitten. Een uurtje stroom draaien met de generator. Af en toe contact met de wal en word mentaal ondersteund. De schepen naast me liggen allemaal stevig vast en merk geen enkele veranderende positie of krabbend anker. Allemaal ondergaan we het lot van wachten.

Bij enkele rukwinden wordt het wateroppervlak melkwit met afwaaiende golven en maak enkele indrukwekkende foto’s van het buurschip Bengt die met mist en storm om zich heen en zwaaiende mast een mooie impressie geeft in welke omstandigheden we in verkeren. De zon laat het de hele dag afweten en alles is verpakt in een grijze zware deken.

 

Rond 16.00 uur neemt de wind toe en komt uit de voorspelde hoek Noord. Precies over de berg heen waar de Queen B zich achter heeft verschuild. Moet goed gaan.

Pasta met zalm en met een bakje koffie tussen de buien, in de kuip genieten van alle elementen. De uiers van de koeien op de wal hangen horizontaal en kan er een beetje om gniffelen. De plaggen waaien uit de dijk.