Logboek 2020

Sprookjeshelder

 

 

Maandag, 9 maart 2020

 

 

 

Hanga Roa - S 27º 03.255 W 110 º 23.461

 

De wekker brengt me terug in de vertrekkersmodus en dwingt me tot werk. De jerrycans in de boot, de documenten om uit te klaren en een dikke boodschappenlijst om niets te vergeten.

 

Bij de Armada is de vermissing van Steve nog steeds het gesprek van de dag. Steve is niet gevonden en de duikploeg wacht op betere omstandigheden bij de Solace. Het blijkt een vervelend plekje te zijn waar het schip ligt. Met een Zarpe in de hand en een warme geëmotioneerde hand van de hoogste chef van de Armada lopen we naar het tankstation voor de aanvulling van de tank. Van het tankstation een laatste koffie en halen bij de verschillende supermarkten de boodschappen.

 

Een lange, sterke maar verwaarloosde kerel komt op me af en schat me in als een zeiler en vertelt me dat hij vaak op Pitcairn is geweest. Dit zijn dan de geroutineerde zeelui die met weinig middelen van het ene eiland naar het andere varen. Hij heeft twee ananas lolly’s in de hand en biedt mij er ook een aan. Ik bedank voor de eer en verbaas me over de spontaniteit en het kunnen delen van deze mensen.

 

Met de spullen in de bijboot door de langzaam deinende golven bij de ingang en gaan naar de Queen B om vertrek gereed te maken. Een hele klus op een schip welk geankerd is. Bijboot op het dak en laten drogen, jerrycans overhevelen in de tank, bijboot opvouwen en opbergen in de achterkajuit, de motor in de bakskist ruimen en terug inruimen. Navigatie spullen aan, etenswaren verpakken en in de diepvries. De bewolking heeft de zonnepanelen geremd in hun werk en de accu’s zijn overduidelijk niet geladen. Denk met het motoren een eerste lading te geven.

 

Het wordt een mooie middag met een langzaam verdwijnend Paaseiland, een heerlijke zeilmiddag met flinke voortgang en tegen de avond valt de wind weg en start de motor. Nu blijkt dat de dynamo wel laadt maar lang niet genoeg. Dat wordt een probleem en start zonder problemen de generator maar deze blijft telkens maar 50 minuten lopen. Dit gaat weer een nieuw probleem geven.

De maan maakt met de hoge bewolking een “sprookjeshelder” mooie nacht van.