Logboek 2020

Diesel verbranden

 

Dinsdag, 17 maart 2020

 

 

 

S 26º 07.06 W 124 º 15.112 - S 25º 57.49 W 125 º 33.947

 

 

De wind neemt af en het gaat zoals de voorspellingen van mijn weerman. Eigenlijk gaat het beter want er is totale windstilte beloofd en hier waait er dikke 6 knoop wind en kan zeilen. Nog 323 mijl te gaan, Pitcairn is op de motor niet bereikbaar en houd rekening met de afstand naar Ile de Gambier zodat de optie van motor-gebruik nog ver van ons af is.

 

Zeilen bij weinig wind is de uitdaging met een twaalf ton en de lange doorlopende kiel. Moeilijk in beweging te zetten en te houden. Lui te noemen maar met wat geduld en in het bakboord hoekje gaan zitten krijg je enig idee van voortgang. Ik kom erachter, dat als je de wind op het gezicht hebt, meer contact met het water houdt en dat het net lijkt of de bootsnelheid heeft. Kijk je daarentegen naar beneden bij wat pruttelschuim, dan valt het op dat het wel erg lang duurt dat dit schuim het hekwater verlaat. Conclusie: wil je voor de gek gehouden worden of niet?

 

In de verte weerlicht het zijn best en zie in de mooie lucht de donkere partijen van de verschillende buien. Wolkenformaties die normaal zijn in de subtropen.

 

Op het eind van de middag valt de wind weg naar 3 tot 4 knoop en nu kan zowel de windvaan, stuurautomaat en de bootsman er maar weinig van maken om de boot op koers te houden. Snelheden van 0,8 knoop zijn geregistreerd en dat over langere periodes van een uur. Ik voel me een geduldig mens. Zou de apathie zijn intrede gedaan hebben?

 

Nee!, het besluit valt om wat diesel te verbranden. Motor aan om 18.30 en laat deze lopen tot de nacht. Rekening houden met de windstiltes die beloofd zijn en om toch enige voortgang te houden weliswaar gecontroleerd op brandstofverbruik.

 

Op de momenten dat er niet veel te beleven is, open ik de klep van de generator en ga op onderzoek uit waarom het interne systeem warmloopt. Met blijdschap ontdek ik een slang waar een knik in zit en denk hiermee het euvel opgelost te hebben. Helaas schakelt de generator na 45 minuten zichzelf weer uit.