Logboek 2020

50.000.000 kg vis per jaar

Investeringsproject.
Investeringsproject.

 

Vrijdag, 26 juni 2020

 

Hao

 

Jacqueline terug naar de school en hoopt Elody tegen te komen om enkele ervaringen uit te wisselen maar helaas is het schooljaar nu echt voorbij want Elody is niet aanwezig. Bij de internetruimte weet ik een flink aantal dagen met Confinement op het weblog te plaatsen en realiseer me dat het een aardig document wordt hoe een zeiler deze ver van mijn bed show en toch heel dichtbij ervaart. Voor anker liggen en afwachten hoe de griep zich ontwikkelt en vervolgens hoe de mens op de maatregelen reageert.

 

Tijdens het bezoek van Jacqueline op de school krijg ik de tijd om me eens te googelen wat en hoe van Hao. 47 Km2 atol met een kustlijn van 134 kilometer en is het vierde atol na Rangiroa, Fakarava en Makemo. Het eiland van Arc of Harpe (boog of harp) en is een onderdeel van de Toamotu’s. 1027 inwoners. Hao is een militaire basis geweest van de fransen voor de luchtmacht en de marine en dan met name voor de experimenten in de Pacific. Zeeklimaat welke varieert tussen de 23 en 32 C. de eerste zeekaart is bekend van 1768 als ile de la harpe en ontdekt door Pedro Fernandez de Quiros. Louis Antoine Bougainville maakte het Frans en gaf het zijn naam.

James Cook is ook nog even op bezoek geweest en gaf het de naam Bow Island. Het was in het begin van de 19de eeuw één van de meest bevolkte eilanden van de Toamotu’s. In 1903 slachtoffer van een cycloon. Het vliegveld had vooral een militair doel maar werd ook gezien als een noodlandingshaven voor het ruimtevaartuig de Columbia. Op dit moment is het eiland afhankelijk van parels, vis en kopra. Hao heeft een centraal college voor de leerlingen van de verschillende atollen. De leraren komen veelal van Tahiti en zijn er 2 tot 4 jaar gestationeerd.

 

Meneer Ling Wancheng heeft een investeringsproject van 1,3 miljard euro om hier een zeeboerderij te vestigen, 50.000 ton vis per jaar met 300 arbeidsplaatsen ingevuld door 90 % Polynesiërs.

 

In de kuip probeer ik me kalm te houden en de voet rust te geven en houd de haven in de gaten van gaan en komen van de verschillende mensen. Rond 5 uur komt de commerciële visser nu met zijn vader in een bootje aanvaren en hebben twee flinke tonijnen weten te vangen. 70 kilogram per stuk en ze hebben goede zin. Ik vraag om een kilogram tonijnvlees en zullen deze later bij de boot afgeven. Een mooi moot van donkerrood vers vlees voor 8,50 Euro is voor drie dagen heerlijk smullen. Vanavond een uitgebreide sashimi met witte rijst. Verser dan vers en je proeft het.