Logboek 2020

Amerikaans Frans

Kokos koeken
Kokos koeken

Maandag, 29 juni 20202

 

 

 

Hao,

 

 

Jacqueline wordt uitgenodigd samen met Gaëlle voor een kokosblad vlecht cursus. Ana, de kapitein van de visdames, laat zien boe je een tasje, dakbedekking, fruitschaal, mandjes kunt vlechten met het zachte natuurlijke groen van deze bladeren. Jacqueline komt enthousiast terug voor de lunch en na de lunch is het de beurt aan het maken van kokosbrood. Kokosschrapen met een speciaal soort mesje, deeg en frituren en je komt tot een heerlijk broodje. De Azyu is het moederschip van deze activiteiten en na het bakken komen er diverse mensen om ons heen om een broodje mee te eten. Al snel gezellig legt een Philippe uit dat hij Amerikaans Frans spreekt maar dat de Amerikanen meestal geen frans spreken en daarom is het bijzonder dat hij Amerikaans-frans kan spreken. Zo lust ik er nog wel een en knik vol onbegrip over deze stellingen en ik zie aan het gezicht dat Jean-Marie het ook een vreemde redenering is. Het brood smaakt heerlijk, zoet, lichte kokossmaak en het roept een beetje de herinnering van een heerlijke smeuïge kokosmakroon op.

 

Jean Marie laat me enkele leuke ankerplekken zien op Tahiti en we bespreken de beste tijd om te vertrekken uit de Lagoon. Het hoge water zorgt voor behoorlijke stromingen buiten het gat van de Lagoon en daar botst het uitstromende water tegen het inkomende water en kan voor een gevaarlijke warrige zee zorgen.

 

We komen tot de conclusie om rond 1600 uur aanstaande donderdag te vertrekken. Jacqueline en ik overleggen wat het beste voor ons gegeven de medische omstandigheden. Snorkelen zit er de komende veertien dagen nog niet mogelijk zijn zodat we de mogelijkheid bekijken om direct naar Tahiti te varen. Een route langs de eilanden zet ik in de kaartplotter en deze laat een totaal afstand zien van 495 mijl. De weersverwachtingen lijken gunstig met de oostenwind voor een week. Het enige waar ik me aan kan storen is de achterlijke wind zodat ik me neer zal moeten leggen aan het geschommel en de gijpen die zullen volgen.

 

Minke komt een glas water en een koek halen en babbelen de wetenswaardigheden van het eiland door.