Logboek 2020

Full Colour Hazes

 

Dinsdag 14 juli 2020

 

Papeete.

 

 

Met als voorbereiding op de terugreis maak ik een inventarisatie welke onderdelen er van Nederland meegenomen moeten worden en welke er beter hier gekocht.

Op de fiets met de klittenband schoen. Een monster van een schoen en wekt ontzag bij de weggebruikers, bij het zien van een oude man op de fiets met ingepakte voet wordt er al van verre ingehouden en gestopt zodat er vrij baan voor mij is om over te steken, dwars over de weg te rijden en tegen het verkeer in te peddelen. Niemand toetert of maakt vervelende gebaren en voel me "waar rekening mee gehouden moet worden". Eindelijk erkenning. Dit onnozele gedrag wordt bevestigd op het moment dat ik voor de winkel sta en merk dat het 14 juli is en de winkels gesloten. Dat juist hier in Polynesië de bestorming van de Bastille gevierd moet worden ontgaat me geheel.

 

Er waren in Polynesië toenmaals helemaal geen mercantilistische koninklijke witte pruiken die naar het schavot gedragen moesten worden, maar ze sluiten wel de deuren voor me. De ACE (van origine een Amerikaanse franchiseorganisatie) gerund door een Chinees is natuurlijk wel open want het is juist een mooie dag om te klussen als je niet hoeft te werken voor je baas. Als er werk is, want het is schrijnend en verschrikkelijk om te zien dat veel jonge mensen geen werk, huis en haard meer hebben en samen met de kinderen op een kleedje in het park of bij de markt de nacht doorbrengen. Armoede veroorzaakt door de Covid, de gevolgen door het ontbreken van een sociaal vangnet zoals in Nederland.

 

Met de mankepoot langs de stellingen en schappen weet ik enkele onderdelen en spullen in het mandje te laden en neem goed op wat hier te krijgen is. Een digitale multimeter, isolatieband voor kabels, kroonsteentjes, set rubberringen en platte ringen, batterijlader met een vol en leeg melding, een riool pijp. Dit soort van winkelen is heerlijk en al wandelend tussen al dit lekkers doe ik allerlei ideeën op. De meter rioolpijp gaat dienen om de ankerketting te begeleiden naar de diepte van de ankerkluis in plaats dat de ketting telkens in een hoopje recht onder de lier verzameld. Met een rugtas onderdelen een vaas bier kopen bij het terras en krijgen een internetmogelijkheid van een halfuur.

De telefoon mekkert steeds om een update maar deze is 3,9 gigabyte groot. Net alsof al die vorige software niets waard was en deze update voor een revolutie moet gaan zorgen in de communicatiewereld. Krijg deze met geen mogelijkheid geladen binnen een halfuur en later blijkt dat alleen het beginscherm van de roddelpagina wat veranderd is. Andre Hazes zijn tatoeages komen nu fullcolour op het scherm binnen, zat ik eigenlijk ook niet eens op te wachten.

 

Aan boord terug met een rustige voet, een schoen met maat 80 werkt dus wel en zie kans om de afwerking van de reparatie van de wc aan te pakken. Jacqueline vindt het een onzinnig idee maar waar je aan begint moet je afmaken. De pomp van de steun af en maak de zuiger en kleppen schoon met wat vaseline en plaats de nieuwe eendenbek in de leiding en de pomp werkt als nieuw. De watermaker opstarten en de conserveringsvloeistof in het systeem brengen zodat deze de komende maanden zonder zorg in de stand-by stand kan blijven.

 

Eindelijk leven op het grote Cruiseschip Paul Gauguin met een aantal pavoiseer vlaggetjes want volgens de krant gaat het cruiseverkeer weer op gang komen.