Logboek 2020

Russisch visum

Polynesische Oceaanzeilers
Polynesische Oceaanzeilers

 

Woensdag 15 juli 2020

 

 

Papeete

 

 

Winkels moeten nu wel geopend zijn en struinen de verschillende watersport winkels af en sta versteld van het uitgebreide pakket onderdelen. Het sjouwen van Nederland naar hier voor een filter is niet noodzakelijk of het moet voor de prijs zijn. Bijna alles is 150% duurder en juist voor de duurdere onderdelen is het beter om toch te sjouwen. Met een tas vol nodig en niet nodige dingen of misschien in de toekomst wel handige dingen of om uit te lenen.

 

Terug aan boord een zak met wasgoed verzamelen want er is een stomerij gespot. Een halfjaar geen wasmachine, een halfjaar mijn korte broeken beoordelen en denken het gaat nog wel. De norm wordt opgeschoven, en een vlek is geen vieze vlek meer als deze van origine een olie of smeer achtergrond of uitslag door zoutwater heeft. Vlekken door het knoeien van de heerlijke jam, afvegen van de vingers tijdens het eten en zweetvlekken worden wel als smerig beschouwd maar de norm wordt langzaam opgeschoven en daarom zijn al mijn broeken vergelijkbaar met nautische vaarkaarten geworden en kun je tussen de vetvlekken door prima je weg vinden op zee en de eilanden. Kledingkast wordt doorgespit en al snel twee volle waszakken en brengen deze naar de wasserij.

 

De Franse buurman zit alleen aan boord en bij de buurtbabbel blijkt zijn vrouw maanden geleden een voet gebroken te hebben en is naar huis gegaan om in het gips te komen en 6 weken uit te rusten. De zes weken zijn wat langer geworden door de Corona en hierdoor zijn ze nu al vanaf maart gescheiden. Met opgewekt gezicht zegt hij dat ze deze week terug naar Tahiti vliegt. Dit zijn nu de vervelende verhalen van hoe kom je terug. We hebben besloten om naar Nederland terug te gaan maar hoe kom je retour op de boot. De tijd zal het leren. Koffie met internet en worden al herkend als de vaste gasten en ze weten al wat we zullen bestellen.

Een vaas bier en twee bonnetjes internet en het genieten van een teug Frankrijk gelardeerd met het Polynesische gevoel komt over je heen. De Russische vrienden hebben een heel ander probleem want Olga moet het land uit, haar visum is verlopen en de vlucht terug naar Nieuw Zeeland is gecanceld. Ze is naarstig op zoek naar mogelijkheden en later blijkt ze een ander schip gevonden te hebben dat naar Fiji vaart zodat ze Frans-Polynesië uitvaart. Sergei blijft aan boord en wacht op zijn vrouw uit Sint-Petersburg, ondertussen heeft hij de handen vol aan reparaties. Igor kan nog twee maanden blijven maar heeft dan ook een dubbelpaspoort.

 

Het avondeten wordt bepaald door de restanten van de koelkast want deze moet leeg voor vertrek. Op deze wijze krijg je vreemde gerechten maar smaakt ook. Kip met worstjes in sojasaus.